Обвиниха Цветанов, че лъже за имоти

Семейството на вътрешния министър Цветан Цветанов е придобило неясно как 6 недвижими имота в София през 2007-2008 г. с обща площ 358 кв. м и на стойност над 462 000 лв.Това обявиха днес на предварително обявена пресконференция от РЗС, предаде БГНЕС.

„През 2008 година имотното състояние на вътрешния министър шокиращо се е подобрило“, заяви депутатът Емил Василев. На медиите бяха раздадени документи, свързани с тази теза – нотариални актове, справки от Службата по вписвания в София, както и две декларации от Сметната палата.
„На 20 февруари 2010 г. Цветанов заявява в отговор на въпрос на медиите, че семейството му притежава 4 апартамента, прехвърлени от неговите и на съпругата му родители. Казва, че един от апартаментите му бил ново строителство, закупен със средства от банков кредит, който възнамерявал да погаси с продажба на старото семейно жилище. Заявава, че цялото си имотно състояние е декларирал още като зам.-кмет на Столична община. Извършената от юристи на РЗС проверка обаче показва, че Цветанов лъже и в трите цитирани твърдения“, заяви Василев.

Според него вицепремиерът и семейството му притежават не 4, а 9 недвижими имота, 7 от които са придобити от покупко-продажба и то не от родители. Освен това, депутатът твърди, че липсват подавани от него имотни декларации за 2007 и 2008 г. На сайта на Сметната палата имало само две негови декларации, които бяха раздадени на репортерите – от 18 август 2009 и от 27 май 2010 г.
Според РЗС третата лъжа е прикриването на факта, че Цветанов е закупил няколко недвижими имота, а не само един апартамент, като е заплатил в брой 150 000 лева.
От партията на Яне Янев коментираха, че през 2008 година имотното състояние на Цветанов нараства чувствително и това „не може да се обясни със скромната му заплата на държавен чиновник от средно ниво в МВР, нито в последствие с доходите му на зам.-кмет на София“. Родителите му и тези на съпругата му, като преселници от провинцията през 1989 година, не са разполагали с реституирани имоти в София, а единствено с малък апартамент.

От РЗС изтъкнаха още, че вътрешният министър и съпругата му никога не са се занимавали с бизнес и нямат регистрирани на тяхно име търговски дружества. Справка от Агенция по вписвания 20 години назад показва, че семейство Цветанови не са продавали имоти, а само са придобивали.
Два апартамента и два гаража в столичния квартал „Изток“ на стойност 293 000 лева са продадени на Цветанов от фирмата „Ти Ви Би“ ООД, собственост на Тодор Бояджиев, който е съдружник със сина на депутата от ДПС Рамадан Аталай, съобщи още Емил Василев, цитиран от БТА. По думите му по това време Цветанов е полагал безвъзмезден труд, като председател на ГЕРБ, а тази сделка „показва обвързаност между сегашните управляващи и обръчите от фирми на ДПС“.
Лично Яне Янев призова да бъде създадена парламентарна анкетна комисия, която да разследва „незаконно забогатяване, търговия с влияние и противозаконни действия“ от страна на вицепремиера.Той настоя още, докато тече проверката, премиерът Бойко Борисов да отстрани временно от поста му Цветанов.
По-рано днес вътрешният министър заяви пред журналисти, че Янев се е превърнал в политически адвокат на организираната престъпност, след като обяви, че ще прави политически проект с току-що освободения от ареста Алексей Петров. Цветанов отрече твърденията, че бившият агент в ДАНС е финансирал ГЕРБ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *