Обезщетенията за безработица да са 60% от средната заплата, иска КНСБ

Минималният осигурителен доход трябва да гарантира бъдеща минимална пенсия, заяви шефът на Икономическия и социален съвет

Увеличават се хората без работа, като процентът на безработните е много по-висок от официално обявените 7,29% за юни т.г. Това заяви вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров днес по време на представянето на позицията на Икономическия и социален съвет (ИСС) за проблемите на икономиката и на пазара на труда у нас в условията на криза. По думите му, към тези 7,29% трябва да бъдат прибавени поне още 4% на трайно обезкуражените лица, млади хора, които не вярват, че ще си намерят работа, посочи той, цитиран от агенция „Фокус“.
Според Димитров механизмът за определяне на минималната работна заплата и обезщетенията за безработица трябва да бъдат обвързани с конкретни числа. Обезщетенията за безработица трябва да бъдат повишени и да бъдат обвързани с минималната работна заплата. Димитров предложи обезщетенията за безработица трябва да бъдат 60% от средната работна заплата, която е 560 лв.
Минималният осигурителен доход трябва да гарантира бъдеща минимална пенсия, заяви от своя страна председателят на ИСС Лалко Дулевски. Пред БНР той обърна внимание, че има група от хора, които са трудоспособни и които не могат да намерят работа, защото нямат никакво образование или квалификация. Те ще останат винаги изолирани от пазара на труда. За справянето с този проблем в дългосрочен план той предложи да се увеличат много повече изискванията за полагане на труд и едновременно с това изискване за придобиване на първоначална грамотност или квалификация от тези хора като условие за достъп до социални помощи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *