Обещават непробиваема е-поща

Разработчикът на сигурни имейл услуги Lavabit създаде нов, уникален протокол за сигурност, който гарантира, че предаваните съобщения са защитени от прихващане. Твърди се, че протоколът Dark Internet Mail Environment (DIME) обезпечава 100-процентова защита от проследяване.

Изходният код на DIME е достъпен в популярния уеб ресурс GitHub в комплект със специализиран сървър Magma. Авторите на проекта са вложили около 200 хиляди долара в разработката, събрани от платформата за споделено финансиране Kickstarter, като са разчитали на помощта на 3000 разработчици.

Кодът на новия алгоритъм ще бъде вграден непосредствено в услугата на Lavabit, която се ползваше от самия Едуард Сноудън, а това е референция за нейното високо ниво на сигурност. Показателно е също така, че през 2013 г. службите в редица държави поискаха от собствениците на услугата достъп до всички съобщения на 410-те хиляди потребители.

След като отказа достъп до данните на потребителите, Lavabit затвори за четири години, но през това време авторите на проекта разработиха протокола DIME. С неговото пускане започва възраждането на защитената имейл услуга.

Според описанието, DIME използва особен алгоритъм на криптиране, който се прилага не само към тялото на електронното писмо и прикачените файлове, но и към всички метаданни, вкл. адресите на получателя и изпращача и дори темата на писмото.

С други думи, трета страна, която се опитва да прихване информацията, ще получи само безполезен набор от символи вместо същинския електронен документ и няма да успее да го дешифрира без съответните ключове.

Обновената услуга на Lavabit работи в три режима – доверчив, внимателен и параноичен, като разликата между тях е в подхода към криптирането и съхраняването на ключовете за достъп до е-писмата.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *