Обикновени маски спират 99,9% от големите капки с Covid-19

Споровете ефективни ли са маските при защита от Covid-19 разделят не само обикновените хора, но и медицинската общност. Ново научно изследване дава сериозни аргументи в полза на носенето на маски – дори непретенциозни маски от плат могат да ни предпазят от попадане в тялото на голям брой вирусни частици.

Маската спира големите аерозолни капчици, които съдържат и най-голям брой вируси
(снимка: CC0 Public Domain)

От началото на пандемията бяха направени много изследвания за безопасността на маските и респираторите. Някои учени твърдят, че продължителното носене на защитни приспособления може да бъде по-опасно от тяхното отсъствие. Ефективността на маските беше поставена под въпрос, поради размера на порите, но допълнителни изследвания показаха, че маските от плат блокират някои от вирусните частици. Най-надеждният вариант все още е медицинският респиратор N95.

Вирусът се предава от човек на човек, най-често по въздушно-капков път. Когато кашляте, кихате или дори говорите, от устата ви излитат капки слюнка, в която вирусът се чувства чудесно. Тези капчици са своеобразен носител за патогенните частици и имат различни размери – от малки до видими с просто око, информира technews.bg.

Колко ефикасни са маските срещу коронавирус, които ползваме? - По света и у нас - БНТ Новини

Авторите на новото изследване установяват, че дори обикновените маски могат ефективно да предпазят човек от големите аерозолни капчици, съдържащи вируса SARS-CoV-2. Учените от Единбургския университет са изследвали капчици с диаметър по-голям от 170 микрометра – около два до четири пъти по-голям от човешки косъм. Те съдържат най-голям брой вирусни частици и са най-опасни.

Учените са провели експерименти с манекени и хора, които показват, че маската е в състояние да задържи 99,9% от големите капчици течност, намалявайки 10 пъти вероятността от предаване на вируса, когато заразеният човек кашля или говори.

В заключение, тези експерименти показват, че както хирургическите, така и обикновените ръчно изработени маски – като еднослойна памучна маска – могат да потиснат риска от директно предаване на вируса от човек на човек чрез отлагане на големи капчици. Данните не ни позволяват да правим заключения относно рисковете от предаване на вируса чрез аерозолно вдишване. Ако приемем, че предаването на вируса на SARS-CoV-2 чрез аерозол е малко в сравнение с големите капчици, тези резултати предполагат, че физическото дистанциране може да бъде намалено с използването на лицеви покрития”, обобщава авторите на изследването.

Кои маски предпазват най-добре от коронавирус? - Bgonair

Според Сиатълския институт за медицинска метрика и здравна оценка, 55 000 живота могат да бъдат спасени в САЩ през следващите четири месеца, ако правителството принуди всички граждани да носят маски. В средата на юли изследователите на института точно прогнозираха, че броят на смъртните случаи от Covid-19 в САЩ ще надхвърли 224 000 до 1 ноември.

Сега те изчисляват, че до 1 април следващата година общият брой на жертвите на коронавирус в Щатите ще достигне 561 000. Носенето на маски, според техните изчисления, може да намали общия брой на смъртните случаи в света с 400 000 души за същия период – от 2,9 милиона на 2,5 милиона. Към днешна дата вирусът отне около 1,7 милиона живота.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *