Облигации или акции – коя инвестиция е по-добра

Инвеститорите използват облигациите като диверсификатор сред инвестициите в акции и за генериране на доход, пише Investopedia.

 

Снимка: iStock

Диверсификацията намалява риска и максимизира възвръщаемостта, защото сте инвестирали в активи, които реагират по различен начин на пазарните условия. Традиционно облигациите се представят като инвестиция, която се движи в обратна посока на акциите.

Според доклад на Morningstar, Inc., държавните облигации имат отрицателна корелация с акциите, но корпоративните облигации нямат. Това означава, че тъй като акциите губят стойност, корпоративните облигации най-вероятно също ще загубят стойност. Обикновено облигациите няма да поевтинеят толкова, колкото акциите, които имат слаба недостатъчна защита, но цялостният портфейл все пак ще намалее,информира infostock.bg.

За да вземете окончателно решение към какво да се насочите, трябва да разгледате вашите цели и график за вашите инвестиции. Инвеститорите с по-дълъг времеви хоризонт е по-подходящо да се придържат към правилното разпределение на активите, отколкото да се опитват да определят времето на пазара.

Например подходящо е за инвеститор, който е на 25 (или дори 10) години от пенсионирането си, да поеме допълнителния риск и да купи акции на по-ниски цени. Дългосрочният растеж на акциите е по-доброто място за тях.

Топ 3 вдъхновяващи примера за добра инвестиция - Prospect Capital JSC

Колкото по-близо сте до пенсиониране, толкова по-труден става този въпрос. Ако имате нужда от инвестициите си, за да генерирате доход, е важно да решите дали корпоративните облигации или дивидентните акции са по-доброто място за вас. Като цяло в среда с ниски лихвени проценти инвеститорите са склонни да предпочитат акциите вместо облигациите.

Ниските лихвени проценти обаче не могат да се поддържат вечно. Когато лихвите в крайна сметка се повишат, номиналната стойност на вашите облигации ще намалее. И при двете области, които са обект на загуба на капитал, сега трябва да се фокусирате върху доходността и способността си да се борите с капиталовите загуби.

Когато инвестирате в акции, всъщност не губите капитала, докато не продадете. Ако имате достатъчно приходи от дивиденти и други източници като пенсия и не е необходимо да продавате, ще си върнете капитала, когато пазарът „се върне“.

С облигациите това е по-сложно. Ако притежавате една облигация я държите до падежа, вие ще защитите своя капитал, когато върнете номинала обратно на падежа. Ако използвате взаимен фонд или ETF за инвестирането на облигации, може да загубите или не да загубите капитал, това зависи от решенията, които управителят на фонда взема. Това е извън вашия контрол.

Добър компромис за инвеститорите в акции е да запазят фокуса си върху дивидентните акции със „сини чипове“, като United Parcel Service, Inc. (UPS), General Electric Co. (GE) и The Coca-Cola Co. (KO). Тогава, когато пазарът спадне, ще имате по-малко притеснения, отколкото високоразвиващ се нов растеж.

Колкото по-далеч сте от пенсионирането, толкова по-малко трябва да се притеснявате за днешния пазар, което улеснява придържането към разпределението на активите ви. Колкото по-близо сте до пенсионирането, толкова по-важно е да разберете от какво имате нужда от парите си и след това да изберете правилното място за инвестициите си.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *