Облицовката на някои жилищни блокове във Великобритания е възпламенима

Проверката на външното покритие на високи жилищни сгради във Великобритания след опустошителния пожар в Западен Лондон, при който загинаха 79 души, показа, че част от използваните фасадни плоскости са възпламеними. Това съобщи днес британският премиер Тереза Мей, цитирана от световните агенции.
Според канцеларията на министър-председателката около 600 многоетажни сгради в страната има облицовка, подобна на тази на Гренфел тауър в Лондон, посочват Франс прес и Асошиейтед прес.
След бедствието в 24-етажния жилищен блок в британската столица миналата седмица, повдигнало въпроса за качеството на външната облицовка на сградата, правителството разпореди да се извършат инспекции на всички блокове с жилища за социално слаби и управлявани от публичните власти. Сградата-факла в Лондон е построена през 1974-та година. В нея се помещават общински жилища, в които живеят предимно мигранти от Близкия Изток или бедни многодетни семейства. Наскоро сградата е преминала през двугодишен основен ремонт и саниране, включително и на фасадата. В голямата си част тя е изградена от дърво и много организации са отправили предупреждение, че тя може да бъде опасна. Сдружение на живеещите в изгорялата сграда „Гренфел тауър“ са изразявали многократно опасения, че за безопасността на блока не се полагат достатъчно грижи. Често страдали от токови удари, при които изгаряли десетки електрически уреди.

„Малко преди идването ми в Камарата на общините ме информираха, че според част от тестовете облицовките са горими“, каза Мей. „Компетентните органи и пожарникарите са уведомени и в момента вземат всички възможни мерки за гарантиране на безопасността на тези сгради и за надлежното осведомяване на обитателите“, посочи тя.
„Знам, че много от живеещите във високи блокове са разтревожени след случилото се в Гренфел. Всички управители на подобни сгради получиха указания да извършат допълнителни тестове за пожарна безопасност и да се уверят, че процедурите са спазени. Алармирахме също частните собственици и сме им предоставили нашите тестове безплатно“, допълни министър-председателката.
Мей каза, че резултатите от проверката дали в Гренфел тауър са били спазени разпоредбите за безопасност ще бъдат огласени до 48 часа.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *