Обмислят регионалното изложение за елитни животни да се превърне в национално

150 животни от 25 породи се включиха в шестото по ред Регионално изложение за елитни животни, което се проведе днес във Вълчи дол. Във селскостопанският форум взеха участие фермери от Варна, Добрич, Шумен, Разград и Ямбол. Съорганизатори на изложението са община Вълчи дол и Българската национална организация на зооинженерите за развъждане на породите селскостопански животни – София.

Тази година за първи път беше представен български касоклюн гълъб без качулка, който само преди месец е бил признат за порода. Своята премиера направиха и две породи овце – млечната лакон и месодайната мутон шароле. И трите породи разработени от ветеринарен лекар от Ямбол. В изложбата взеха участие и каракачански кучета от Варна и Добрич, както и зайци и птици. Посетителите видяха и коне от породите чистокръвен английски, арабски, арденски, тинкери и понита.

Проф. Желев сподели днес отново идеята си с кмета на Вълчи дол Веселин Василев след реконструкция на пазара за живи животни в града следващата година изложението от регионално да прерасне в национално. Той допълни, че финансовата криза се е отразила и в животновъдството тъй като тази година е имало трудности при набирането на участници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *