Оборотът в търговията на дребно нараства

През април 2014 г. оборотът в търговията на дребно нараства с 2,4% спрямо същия месец на предходната година. Това става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ). Увеличението е по-значително в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 18%, в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 14,1%, в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 4,3%. Спад е регистриран в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – с 8,8%, в търговията на дребно с разнообразни стоки – с 8,5%, и в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 5,1%.

За индивидуално потребление на населението през първото тримесечие на 2014 г. се изразходват 80,7% от произведения БВП. Реалното увеличение на показателя спрямо съответното тримесечие на 2013 г. е 1,8%.

Данните сочат, че през май 2014 г. индексът на потребителските цени намалява с -1,8% в сравнение със същия месец на 2013 г. В сравнение с предходния месец са поскъпнали облеклото и обувките. Цените остават на равнището от миналия месец при „алкохолни напитки и тютюневи изделия”, „жилища”, „жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома” и „здравеопазване”.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през април 2014 г. спада с 0,9% в сравнение със същия месец на 2013 година. Цените намаляват в добивната промишленост – с 10,1%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 1.3%, докато в преработващата промишленост цените са на равнището от април 2013 година.

По данни от конюнктурната анкета през май 2014 г. промишлените предприемачи очакват запазване на равнището на продажните цени през следващите три месеца.

С 4,8 пункта се покачва доверието на потребителите през април тази година спрямо януари 2014 г. От статистиката отчитат, че ръстът на доверие при населението в градовете е 4,6 пункта, а в селата – 5,4 пункта.

Мненията на потребителите за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, както и очакванията им за следващите дванадесет месеца, са по-малко негативни спрямо предходното наблюдение. В резултат на това балансовите показатели се увеличават съответно с 5 и 5,2 пункта, става ясно от данните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *