Оборотът на БФБ достигна 3,6 млн. лв.

ърговия с акции на Евроинс, Индустриален холдинг България и Софарма формира по-голямата част от високия оборот в сряда, достигнал 3,6 млн. лв.

Индексите приключиха предимно с повишения, като основният SOFIX се прибави 0,63% към стойността си до 623,28 пункта. По-широкият BGBX40 нарасна с 0,42% до 123,37 пункта, а BGTR30 отчете ръст от 0,83% до 496,11 пункта. Секторният BGREIT се оцвети в червено, но отписа само 0,02% до 108,38 пункта.

Лидер по оборот е Евроинс с 1,7 млн. лв., като оглави и списъка с най-губещи компании, като акциите му поевтиняха с 5,6%. На второ място се нарежда Индустриален холдинг България с 942,8 хил. лв., като вниманието привлече въпросът кой стои зад сделката и дали това е борсово търгуваният фонд. На трето място по оборот е Софарма  с 614,5 хил. лв.

Най-печелившата компания отново е Еврохолд България с ръст от 8,3%, а след нея следват Трейс Груп с повишение в цената от 6,9% и Първа инвестиционна банка с 3,3%.

От страната на губещите след Евроинс се нарежда Индустриален холдинг България със спад от 2,2%, а на трето място е Алкомет с понижение от 1,5%. Зърнени храни България и Софарма са на четвърто и пето място съответно със спад от 0,8% и 0,3% в цената на книжата.

Днес екип на Комисията за финансов надзор (КФН) започна проверка на място в сградата на Българската фондова борса (БФБ – София).

„Проверката е предизвикана от сигнал, който съдържа съмнения за евентуална грешка, довела до неотговарящ на изискванията състав на компаниите, включени в индекса“, посочват от Комисията в съобщение на сайта си.

Целта на експертите от КФН е да установят истинността и коректността при използваните данни за пресмятането на индекса, информира investor.bg.

Ходът на КФН идва след разследване на Investor.bg, което показа, че поради странно отчитане на реалния брой акции на Еврохолд България АД БФБ-София го включва в SOFIX. При изчисленията са използвани както грешен брой акции, така и грешен фрий-флоут.

Утре пък инвеститорите очакват „Деня за акции“. Общо 18 инвестиционни посредника ще участват в третото издание на инициативата на Българска фондова борса-София и Централен депозитар.

Инициативата има за цел да подобри инвестиционната култура и увеличи знанието за капиталовите инструменти като форма на инвестиция в страната.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *