Обсъдиха резултатите от Европейския съвет

Вчера депутатите от ЕП обсъдиха с председателстващия Европейския съвет чешки министър-председател Mirek Topolánek резултатите от срещата на върха на ЕС, състояла се в Брюксел на 19 и 20 март. Главните теми на срещата на високо равнище бяха икономическата криза, отпуснатите 5 милиарда евро за енергийната инфраструктура, енергийната сигурност и климатичните промени.
Чешко председателство на ЕС: Mirek Topolánek
Във встъпителната си реч чешкият министър-председател Mirek Topolánek опроверга аргументите, че ЕС не е направил достатъчно в отговор на икономическата криза и подчерта, че приетият от държавите членки пакет от 400 милиарда евро за стимулиране на европейските икономики е един от най-големите успехи на състоялата се среща, заедно с 75-те милиарда евро финансова подкрепа, предоставени на МВФ от ЕС.
Енергетика и климатични промени
По-нататък той отбеляза постигнатото съгласие относно възстановителния пакет от 5 милиарда евро за енергийната инфраструктура и необходимостта от бъдещо сътрудничество с държави като САЩ, Япония, Индия и Китай по въпросите, свързани с климатичните промени.
Външни отношения
Тук г-н Topolánek посочи приетото решение за осъществяване на Източното партньорство и предвидения за това бюджет от 600 милиона евро. В допълнение той обясни, че на неофициалната среща с американския президент Barack Obama на 5 април в Прага ще бъдат засегнати въпросите за резултатите от срещата на Г20, темите за енергетиката и климатичните промени, както и положението в Афганистан, Пакистан и Средиземноморската зона.
В заключение чешкият министър-председател отбеляза, че гласуваният вот на недоверие към правителството му няма да се отрази на работата на чешкото председателство на ЕС. „Това не е трагедия“, каза той, давайки пример, че подобно нещо се е случвало и в други държави като Франция, Великобритания или Германия.
Alexandr Vondra
Чешкият заместник-министър председател и министър по европейските въпроси Alexandr Vondra също направи обобщение на състоялата се на 19 и 20 март среща в Брюксел, от името на Съвета и на чешкото председателство.
По въпроса за вота на недоверие на правителството на Mirek Topolánek, гласуван вчера, той заяви, че това е инициатива на чешките социалисти и допълни, че не трябва да се поставя под съмнение работата през втората половина на чешкото председателство на ЕС.
Европейска комисия
Президентът на ЕК José Manuel Barroso първо благодари на чешкото председателство за тясното сътрудничество и призова за широка подкрепа на усилията му за извеждане на Европа от кризата. След което той се съгласи с казаното от г-н Topolánek относно взетите изключително важни решения на Европейския съвет в Брюксел. Отбелязвайки отпуснатите 5 милиарда евро за енергийни проекти, отделените 4% от БВП на ЕС за стимулиране на европейските икономики и 75-те милиарда евро в помощ на МВФ, г-н Barroso отбеляза, че зад това финансиране стои програма от „амбициозни регулативни реформи“. Той завърши с думите, че безработицата ще продължава да расте и че това е приоритет номер едно на ЕК, като мерките за борба с безработицата ще бъдат обсъдени на специална среща през май.
Говорители на политическите групи в ЕП
От името на групата на ЕНП-ЕД Joseph Daul (Франция) заяви, че решения, вземани на национално ниво, няма да помогнат за излизане от кризата. „Трябва да работим в екип“, допълни той. След което каза, че Европа не се нуждае от социалистически мерки, а от работни места, подчертавайки, че председателят на ПЕС Martin Schulz и социалистическите правителства в ЕС трябва да имат по-консенсусно мислене.
Martin Schulz (ПЕС, Германия) коментира, че присъствието на г-н Topolánek в залата показва неговия боен дух, но въпреки това той все още не е разбрал в какво се състои неговата работа като председател на Съвета. След което отбеляза, че като такъв г-н Topolánek е отговорен за това държавите членки да изпълняват поетите ангажименти, да покажат, че мерките за създаване на работни места заемат централно място в политиките им, както и да гарантира яснота по институционалните въпроси. Във връзка с това, председателят на групата на ПЕС попита г-н Topolánek дали би искал да работи с договора от Ница или с този от Лисабон. Той приключи изказването си настоявайки, че новият Европейски парламент трябва да се произнесе върху Лисабонския договор след конститутивната си сесия през юли.
Graham Watson (Великобритания), лидер на групата на АЛДЕ в ЕП, изрази подкрепата си по отношение на приетия от Съвета „положителен пакет“ от 5 милиарда евро. Той изказа надежда, че те няма да заместят проучванията върху възобновяемите енергии и подчерта огромното значение на екологично чистата икономика за гражданите днес и в бъдеще.
Adam Bielan (СЕН, Полша) също подкрепи чешкото председателство за свършената досега работа, но изрази безпокойство относно приетите мерки за Източното партньорство. Той направи запитване дали предвидените 600 милиона са достатъчни за ЕС да окаже реално влияние в региона.
Независимият чешки депутат Jana Bobošíková приветства от своя страна отлагането от Съвета на поредното обновяване на Лисабонската стратегия. Тя отбеляза също, че ЕС е взел много интелигентни решения в контекста на силна безработица и без Лисабонския договор да е в сила. Според нея това означава, че ЕС няма нужда от него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *