Обучение в ИТ сферата: малко количество, неизяснено качество

Темата за  заплатите, длъжностите и необходимите квалификации в ИТ сферата е все по–обсъждана. Интересът на бизнеса  расте, но има ли адекватен отговор от страна на образователните институции?

Много млади хора искат да придобият квалификация по специалности в сферата на софтуерното инженерство, програмирането, разработката на софтуер, информатиката  и компютърните науки. За техен късмет, много държавни и частни университети имат цели факултети по информатика, но  пред тях се изправя проблема за качеството. Информационните технологии имат много  динамично развитие, което не важи за учебните програми на висшите учебни заведения. По-голямата част от изучаваните дисциплини са “суха” теория, с малко допирни точки до пазара на труда, почти неприложими на практика към момента на завършване. Накратко, съществува риск да се инвестира 4 години време, ресурси и  усилия в нещо, което няма да бъде актуално или ще има нужда от голямо надграждане. Не се гарантира конкурентоспособност, а и често надеждите за реализация са неоправдани.

Срещуположният вариант са предлаганите курсове от различни  учебни центрове, отделни специалисти и  предлагани самоучители в книжна и видео форма. Техният плюс се изразява в ниската цена (никой курс не струва колкото 4 години студентски разходи), синтезираният учебен материал, пряко ориентиран към практиката и бизнеса. Много важен е момента на правото на личен избор, в коя точно сфера от ИТ индустрията искате да придобиете познания. Като минус може да се приеме съкратеното време на обучение (между 2 и 8 месеца), в което понякога се пропускат важни неща недоказана “тежест” на издаваните сертификати и свободата на обучаващите, да преподават както преценят за редно.

При вече изразеният дефицит на пазара на труда в ИТ сферата,  ако тенденциите се запазят в сегашният си вид, пропастта между търсене-предлагане и качество ще продължава да се увеличава.

 

Изабела ЯНКОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *