Общините вдигат данъци и такси

В Пловдив вдигат такса смет, но намаляват налозите за екоколите и запазват данък сгради, в Смолян и Плевен местните данъци няма да се пипат, а във Велико Търново се отказаха от 5-процентната отстъпка, ако парите се внесат до 30 април. В много общини обаче още се чудят какво да правят.Общините вдигат данъци и такси.

Резултат с изображение за община търново

В Пазарджик още тази година беше повишена таксата за битови отпадъци, но само за физическите лица. В зависимост от локацията на имота тя се вдигна от 3 до 38 лв. заради новото регионално депо за битови отпадъци. Кметът Тодор Попов предупреди обаче, че от 2020 г. може да влязат в сила промените в закона за местните данъци, според които вече няма да се плаща по данъчна оценка, а според броя на живеещите в имота – тогава налозите ще се увеличат.Общините вдигат данъци и такси.

Най-вероятно такса смет ще се повиши от 3,1 до 3,83 промила в Монтана, съобщи кметът Златко Живков. Това ще стане ясно на 19 декември, информира в.24часа.

Да отпадне отстъпката от 5% за платилите пълния годишен размер на таксата за смет в срок до 30 април, предлага пък общинската администрация във Велико Търново. Промените включват още таксата да се заплаща на две равни вноски – до 30 юни и до 31 октомври на годината, за която е дължима.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров и заместникът му Илия Кирчев казаха, че е неизбежно завишаването на таксата за битови отпадъци. От 1 януари влиза в сила директивата на ЕС, според която отчислението за тон боклук към МИОСВ се увеличава от 57 на 95 лева.

„Всеки пловдивчанин би бил склонен да даде лев-два повече за по-добра услуга. Нашето предложение е такса смет за граждани да скочи средно с 1,20 лева на месец за имот“, посочи Илия Кирчев. За фирмите налогът остава същият. „Той и сега не е малък. Ако го увеличим, това ще рефлектира върху хората, защото работодателите ще бъдат принудени да замразят заплатите“, даде пример зам.-кметът.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *