Общините се тревожат от „сенчести“ хотели

Общините у нас, които развиват туризъм, са разтревожени от сивия сектор в хотелиерството. Проблемът пряко рефлектира върху приходите в общинските бюджети. Това заяви заместник-председателят на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ и кмет на Троян Донка Михайлова на пресконференция по повод на четвъртата работна среща между бизнеса и местната власт, организирана в планинския град от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /АБТТА/.
По думите на Михайлова проблемът със сивия сектор в хотелиерството може да се реши със създаване на система за по-обективен контрол и законодателни промени. НСОРБ е поставило въпроса пред министерствата на икономиката и на вътрешните работи. „Имаме уверението на държавата, че това ще се случи, за да може хотелиерският бизнес да излезе на светло“, добави Михайлова.
Трябва да има по-ефективен контрол, за да се обърне тенденцията ръстът на туристите да изпреварва ръста на приходите, заяви Ирина Найденова – заместник-председател на УС на АБТТА.
На пресконференцията бе съобщено, че е необходимо тазгодишният ръст от 15 процента на туристите през изминалия летен сезон да се задържи и в бъдеще. По думите на Даниела Стоева – член на УС на АБТТА, голяма трудност за туроператорите е, че липсва статистика по отношение на видовете туризъм и за тях остава неизвестно какво се случва във вътрешността на страната, какви са посещаемостта и търсенето. Според нея има ръст в търсенето на продуктите на културния туризъм.
Според специалистите с оглед на развитието на интернет-предлагането, туроператорите, за да останат на пазара, трябва да бъдат по-креативни по отношение на услугите, които предлагат.
По време срещата, организирана от АБТТА, ще се състои дискусия с акцент върху маркетинга на туристическите дестинации. Ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с това по какъв начин да се позиционира туристическият продукт в съответната туристическа дестинация, как той комуникира с потребителите в лицето на туроператорите и крайните клиенти, какво е важно за общините и туроператорите.
След това 19 общини ще представят своята туристическа дестинация и продуктите, които тя предлага. Представителите на администрациите ще могат да разговарят и обменят опит и информация с туроператорите. Форумът ще приключи с представяне на туристическия потенциал на Троян.
На пресконференцията стана ясно още, че АБТТА ще обяви конкурс между общините за община с най-добра рекламно-маркетингова политика от началото на 2017-а, а резултати ще бъдат отчетени на следващата годишна среща на Асоциацията през октомври идната година.

 

Кольо ЗЛАТАНСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *