Общините отново вдигнаха местните данъци и такси

2018 г. не бе подмината от увеличение на местни данъци и такси, макар явлението да не е така масово, както през 2017 г. Дългогодишната традиция сочи, че в първите две години от мандата на местната власт налозите се повишават, а в последните две това се случва рядко. Догодина предстоят общински избори и поради тази причина скокът не е повсеместен.

Увеличението обаче предизвика доста скандали там, където се случи. Общинският съвет на Перущица „зарадва“ жителите си със скок от 86% на битовата такса „смет“. Мотивът на местната власт бе, че таксата не е била променяна от доста години, а в същото време тройно поскъпнали плащанията за извозването към депото в Цалапица. През февруари стотици жители на Перущица се вдигнаха на протест. Те бяха недоволни не само от поскъпването и досегашното лошо качество на услугата, но и поради факта, че в градчето има доста незаконни постройки, чиито обитатели нищо не плащат и товарят със задължения останалите жители. Казусът предстои да бъде решен съдебно.

Драма има и в Кърджали. Градът е от малкото областни центрове, където налозите бяха увеличени. Данъкът върху недвижимите имоти скочи от 1.2 на 1.8 промила за физическите лица, а за фирмите – от 1.3 на 2.0 промила. Драстично – между 10% до 50 %, поскъпна и автомобилният налог. Областният управител Никола Чанев (ГЕРБ ) атакува съдебно решението, взето от мнозинството на ДПС в общинския съвет. Според него поскъпването не е мотивирано. Дело все още не е насрочено. Казусът всъщност е по-заплетен – общинарите вдигнаха налозите и през 2017 г., предишният областен управител Илия Илиев обжалва, а общината взе да ги събира предварително. За имотния и автомобилния данък ВАС задължи общината да връща надвзетите суми, а за такса „смет“ решение на последна инстанция все още не е взето, но най-вероятно отново ще бъде срещу поскъпването. „Сега общинският съвет просто реши да повиши всичко до нивата, които смяташе миналата година“, обясни пред „Сега“ Чанев.

Урбанизация

Данъкът за недвижими имоти и таксата за битови отпадъци се повиши и в някои бургаски квартали – „Меден рудник“, „Сарафово“, „Ветрен“, „Банево“, „Рудник“ и „Черно море“. Мотивът на местната власт е, че от крайградски зони са се превърнали в квартали, информира в.Сега.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *