Общинските болници – 100 млн. дългове, 10 пред затваряне

Най-малко десет общински болници могат да затворят врати до края на тази година. За това предупредиха от Сдружението на общинските болници на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничство.

Освен натрупаните дългове към производителите на лекарства и консумативи, друга причина за лошото финансово състояение е, че от 1 януари 2018 г. с увеличението на минималната работна заплата голяма част от болниците ще имат затруднения с изплащането на пълния размер на трудовите възнаграждения.

От министерството на здравеопазването не коментираха дали посоченият брой на болниците, застрашени от фалит е точен, като съобщиха, че доклад ще установи колко са те в рамките на следващите 10 дни.

Пенков обаче е категоричен, че няма как да се вземе даден модел на финансиране, който да се приложи еднакво върху всички болници с проблеми и той да заработи, информира в.Стандарт.

Данните на здравното министерство показват, че дълговете на общинските болници възлизат на 100 млн. лв., като 47 милиона от тях са просрочени задължения. В петък Националното сдружение на общините ще поиска от министър Кирил Ананиев да се удвоят от 6 на 12 милиона лева парите за подпомагане на отдалечените общински болници.

Според тях това ще позволи на 65 заведения да оцелеят през най-тежките зимни месеци.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *