Общински фонд дава гаранции до 60 000 лева на банкови заеми за малки фирми

Информационният център на пазара „Ситняково“

Управителят на фонда Кирил Григоров

Снимки:Николай Дойчинов

Общинският гаранционен фонд за малки и средни предприя издава гаранции за 50 % от банкови заеми, но не повече от 60 000 лева, на малки фирми в София. За да кандидатстват, те трябва да имат обезпечение на 80 % от искания от банките кредит,поясни управителят на фонда Кирил Григоров.

Фондът работи с 9 банки – Алианц Банк България, Банка ДСК, Първа инвестиционна банка, Общинска банка, Стопанска и инвестиционна банка, Токуда банк, Търговска банка Д, Централна кооперативна банка и Инвестбанк. Обикновено банките ни търсят за гаранции, но няма проблем фирмите директно да кандидатстват при нас, обясни Григоров. Процедурата изисква да се подаде заявление, а ако искането идва чрез банка, дори не е необходимо собсвеникът да ходи до офиса на фонда. Комисионната за услугата е между 1,25 и 2% от размера на гаранцията. Сумата се внася еднократно за целия период на заема.

За получаване на гаранции могат да кандидатстват всички фирми, които работят в София, и отговарят на критериите за малко и средно предприятие. Предимство имат жени предприемачи и млади бизнесмени, както и проектите за развитие на бизнес в крайните райони, за туризма, за производство на екологично чисти продукти, за транспорт и за информационни технологии. На практика гаранции могат да получат всички, ако отговарят на политиката на кметството. Засега фондът избягва да стимулира фирми, които се занимават с търговия на алкохол и цигари.

В приемната на фонда на пазара „Ситняково“, която беше открита миналата есен, влизат по 2-3-ма души седмично, каза управителкатаВихра Христова. В информационния център могат да се получат безплатни правни консултации, мениджърски или счетоводни услуги.

Според управителя Кирил Григоров фондът трябва да разшири дейността си и да може да изполва и парите, които получава от комисионни и лихви. Можем да се занимаваме и с някои форми на рисково кредитиране, смята той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *