Общи мерки срещу измамите обсъдиха София и Атина

Шефовете на българските и гръцките данъчни служби – изпълнителния директор на Националната агенция по приходите /НАП/ Галя Димитрова и гръцкия й колега Джордж Пицилис, ръководител на Независимия орган на публичните приходи в южната ни съседка, се срещнаха в българската столица София днес. Темата на двустранните разговори е свързана със задълбочаване на сътрудничеството и обмена на информация между двете администрации.

По-конкретно, българските и гръцките приходни експерти обсъдиха бъдещето на действащата към момента Спогодба за избягване на двойно данъчно облагане между двете държави. Предмет на разговорите бяха и рисковете от избягване на данъчно облагане от гръцки фирми, които се регистрират и осъществяват своята дейност на територията на България. Друга тема, която беше обсъдена на двустранната среща, е взаимодействието и контрола при движението на рискови стоки на територията на двете държави, както и трафикът на стоки, оформени под митнически режим 4200.

Двете администрации се договориха и за съвместни действия от страна на сседните две държави България и Гърция в областта на е-търговията и борбата с данъчните измами. Тема на разговорите беше и подписване на двустранно споразумение между двете приходни администрации за обмен на данъчна и осигурителна информация.

Двете страни се договориха при следваща среща в Атина да продължат с конкретните ангажименти на всяка една от приходните организации, както и да финализират разговорите си, като като определят отговорностите на всяка една от тях и по-нататъшните ангажименти в една бързо действаща и ефективна двустранна спогодба.

„Днес нашите две делегации проведоха ползотворна дискусия, по време на която имахме възможност да обменим виждания за прилагането на международното и европейско законодателство при сътрудничеството между двете приходни администрации“, каза след срещата ръководителят на гръцката приходна администрация Джордж Пицилис.

„Затвърдихме ангажиментите си да предприемем общи действия, за да предотвратим неспазване на местното законодателство на двете страни, както и нашата решимост да работим за заздравяване на взаимодействието помежду ни на всички нива“, заяви от своя страна Галя Димитрова по повод двустранната срещата.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *