Общо 73% от гърците искат страната им да остане в еврозоната

Освен това броят на гърците, които биха гласували за някои от големите политически партии в страната, достигна най-ниското си ниво от 1974 г. насам, съобщава още БГНЕС.
Консервативната партия „Нова демокрация“ ще спечели 19% от гласовете на избирателите, близо два процента по-малко спрямо изследването през декември, а социалистическата партия ПАСОК, която спечели изборите през 2009 г. и има мнозинство в парламента, би получила 8.2%, показват резултатите от допитването. Това е с близо 4% по-малко спрямо предишната анкета.
Демократичната левица се ползва с подкрепата на 10.1% от избирателите, а Комунистическата партия би спечелила 8.8%. Радикалната левица има подкрепа от 4%, а крайнодясната партия ЛАОС ще получи 3.4% от гласовете на избирателите.
От друга страна популярността на лидерите на основните политически партии в Гърция продължава да намалява. Най-непопулярен е бившият премиер и лидер на ПАСОК Георгиос Папандреу, когото не одобряват 80.4% от анкетираните. Следват лидерът на „Нова демокрация“ Андонис Самарас с неодобрение от 63.2% и лидерът на Демократичната левица Фотис Кувелис с 36.6%.
60% от участниците в допитването искат провеждането на парламентарни избори незабавно или след подписването на споразумението за опрощаване на гръцкия дълг с частните кредитори. 30.8% от анкетираните искат изборите да се състоят между средата на тази година и края на 2013 г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *