Обявиха 17-ия банков фалит в САЩ от началото на годината

Финансовите регулаторни органи в САЩ обявиха фалита на Freedom Bank of Georgia, която стана 17-тата банка в САЩ, която ще прекрати дейност от началото на годината, съобщава MarketWatch.
Към 4 март банката има активи на стойност 173 млн. долара и 161 млн. долара депозити.
Northeast Georgia Bank се е съгласила да придобие активи на фалиралата банка за около 167 млн. долара с отстъпка от 13,7 млн. долара. Също така тя е подписала споразумение за споделяне на загубата от активи на стойност 96,5 млн. долара.
По оценка на Федералната корпорация по депозитно застраховане (FDIC) сделката ще струва на корпорацията 36,2 млн. долара.
Банки, застраховани от FDIC, са изгубили 26,2 млрд. долара през четвъртото тримесечие на миналата година, което е първата тримесечна загуба от 1990 г. насам. Банки и други финансови институции в САЩ са отчели отписвания и загуби по кредити на стойност 800 млрд. долара от 2007 г. досега.
„Няма съмнение, че това е един от най-трудните периоди, с който сме се сблъсквали по време на 75-годишната дейност на FDIC“, коментира нейният председател Шийла Беър.
От FDIC прогнозират, че банковите фалити ще струват на фонда 65 млрд. долара до 2013 г., което е ръст в сравнение с 40-те млрд. долара, изчислени през октомври.
В края на февруари FDIC въведе еднократна такса от 20 цента за всеки 100 долара застраховани депозити в банките, за да подобри финансовото положение на фонда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *