Обявиха 24-часова стачка в лондонското метро

Профсъюзът Аслеф вече много години се опитва да постигне двойно увеличение на заплащането на машинистите за работа на национални празници. Трета година поред 90 процента от членовете на профсъюза гласуват за стачка на 26 декември – Денят на подаръците (Boxing Day), когато много магазини започват коледните разпродажби, но управляващата транспортна компания Transport for London (TfL) продължава да настоява, че заплатата включва надниците за празниците. Днес ще бъде първата от серията стачки за тази зима. Още две 24-часови акции са планирани за последните петъци на януари.
TfL обещава да поддържа работата на метрото в максимално възможен обем, но предупреждава, че ще има сериозни смущения. Тъй като в този ден транспортът работи по неделно разписание, влаковете по много линии по план ще бъдат спрени, няма да се движи и надземната железница. На най-натоварените маршрути ще бъдат пуснати допълнителни автобуси. Това се отнася главно за центъра на града и по посока на двата най-големи търговски центрове Westfield в западната и източната част на града. Има опасения, че протестът може да доведе до слаби продажби, които бяха по-ниски от миналогодишните още в навечерието на Рождество.
Транспортната компания призовава жителите на града и туристите по възможност да се придвижват пеша или да използват велосипеди под наем. На втория ден от Рождество в Англия традиционно има много спортни събития и стачката вече доведе до отменянето на футболния мач между Арсенал и Уестхям.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *