Овчаров: Не може да има импийчмънт на президента

Няма никакъв политически скандал, заяви председателят на софийската организация на БСП и бивш министър Румен Овчаров по повод отношенията между президента Георги Първанов и финансовия министър Симеон Дянков.

„Няма как да ме трогне този евтин сценарий, който в момента се разиграва. България има сериозен проблем и той съвсем не е стенограмата на разговора между Първанов и Дянков, а част от проблемите, които са поставени в този разговор. Президентът очевидно може да извади някакви дивиденти от този скандал. Той критикува Дянков на няколко пъти по финансови въпроси и това е по-важното, на това трябва да се наблегне“, заяви Овчаров по bTV, цитиран от КРОСС.

Той бе категоричен, че импийчмънт на държавния глава не е възможен нито математически, нито логически.

Запитан за информациите, че се готви нов ляв проект, зад който ще стои Първанов, Овчаров коментира: „Питайте въображаемия автор на този проект. Аз не бих искал да говоря вместо него. Ако има нещо, което трябва да се случи, това са промените в БСП“. Според него е очевидно, че трябва да бъде направена промяна в ръководството на партията, защото сегашното е допуснало БСП и управлението на Тройната коалиция да стане „синоним на корупция и кражби“.

По думите на социалиста България е изправила на карта финансово икономическата си стабилност и това е така, защото не се търси истинската причина за състоянието на страната. Овчаров е категоричен, че сегашното правителство се е провалило с бюджета.

„Очевидно има нужда от преразглеждане на приходната и разходната част на бюджета. Няма как да обясниш дефицита в бюджета, защото той е над 2 млрд. Задълженията към бизнеса не са само 600 млн., те са над 1 млрд.“, заяви той и добави, че кабинетът се е провалил и при спирането на контрабандата.

„Цифрите говорят, че правителството е изпуснало нещата и не може да контролира своите министри. Управляващите няма да спечелят нищо от увеличаването с 2% на здравната вноска. Като вдигнат вноската на 10% и отблокират резерва на НЗОК, няма да се справят с нито един проблем, защото тези пари са част от фискалния резерв“, каза още Овчаров.

Той смята, че енергийните проекти са част от антикризисната политика и колкото по-рано започне проектът „Белене“, толкова по-добре.
„Какво им е на руските пари, с какво те са по-различни от американските?“, попита ексминистърът риторично. На въпрос защо проектът не е приключен по време на управлението на Тройната коалиция, той отговори: „Не може да бъде приключен за 1 или 2 години, нямаше как да бъде приключен по време на нашето управление.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *