Овчаров сезира прокуратурата за договорите с ТЕЦ “Марица Изток 1 и 3″ от времето на Костов

Румен Овчаров заяви днес, че не иска повече енергетиката да се използва за пропагандни цели, ще събере информация и след празниците ще сезира прокуратурата за два случая, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.
Първият е за процедурите и договорите, подписани по времето на правителството на Иван Костов за изграждането на ТЕЦ “Марица Изток 1” и за избора на партньори за рехабилитация на ТЕЦ “Марица Изток 3”. Той ще сезира прокуратурата и за договора за доставка на газ в България от 1998 година, в който се посочва, че ако доставчикът спре подаването на газ, това ще остане безнаказан акт. Процедурите по избирането на печелившата фирма за ТЕЦ “Марица Изток 1” не съществуват в нито един нормативен документ от онези години, а фирмата спечелила тогава, американската фирма “Триси”, е имала възможност да научи офертите на всички останали кандидати и едва след това да обяви своята. Ефектите от договорите едва сега започват да се усещат, защото мощностите на двата ТЕЦ-а едва сега започват да влизат в действие. Договорите с тях включват 15-годишен ангажимент на НЕК за изкупуване на електроенергията, която произвеждат, на цени значително по-високи от средните за страната, с изключение на тези от ВЕИ. Цената на ТЕЦ “Марица Изток 3” е 83 лева на един мегават час без ДДС, а цената на ТЕЦ “Марица Изток 1” ще бъде по-висока. Овчаров подозира Иван Костов и Мартин Димитров, както и групата около тях, в защита на корпоративни интереси. Така той си обяснява и тяхната яростна борба срещу АЕЦ “Белене”. Левият депутат поясни, че електрическата енергия от АЕЦ “Белене” след 10 години ще бъде значително по-ниска от тази, произведена от мощностите в ТЕЦ “Марица Изток 1” и ТЕЦ “Марица Изток 3”.
Брифингът, който даде днес в зала “Изток” Румен Овчаров, е за да обясни зачестилите спекулации относно цените на тока и въглищата, и за да осветли вината за тяхното увеличение, за да успокои кой е виновен за увеличението им.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *