Овчаров: Скъпото парно е наглост

Министър и кмет погват „Топлофикация“ за високите сметки

Столичната „Топлофикация“ ни заля с леден душ точно в най-студените дни на годината. От дружеството съобщиха, че януарските сметки за парно ще са до 30% по-високи от декемврийските. Това означава, че топлото за двустаен апартамент ще излезе около 400 лева. В същото време дружеството поиска централното отопление да поскъпне с още 12,9%.

–––––––––––––––––––––––––––

Наглост е да се говори за поскъпване на парното, когато всички сме изтръпнали от студ и сметки. Така министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров коментира в парламента желанието на столичната „Топлофикация“ да вдигне с нови 12,9% цената на топлото. Струва ми се, че започваме да преиграваме с тези желания, и то точно в най-неподходящите моменти, каза още министърът.

Той веднага телефонира на столичния кмет Бойко Борисов и поиска спешна ревизия на „Топлофикация“.

Проверката трябва да покаже основателни ли са исканията за вдигане на парното.

Нагло е да се иска поскъпване на парното точно когато хората са замръзнали от студ и сметки, каза енергийният министър Румен Овчаров в парламента

ФОТО Георги Николов

Надписват ли се сметките за парно, поискаха да разберат министър Румен Овчаров и кметът Бойко Борисов. 58% от столичната „Топлофикация“ са собственост на общината, а останалите 42% са на държавата. Както „Стандарт“ вече писа, отоплението на двустайно жилище през януари в столицата ще излезе около 400 лева. Заради студовете хората ще платят с 25-30% повече от миналия месец. Овчаров и Борисов веднага наредиха да се сформира работна група. Тя ще провери дали са реални сметките, които хората ще получат. В екипа влизат шестима представители на икономическото министерство и на Столичната община. Експертите ще сравнят себестойността на топлинната енергия и електроенергията, произвеждани от дружеството, спрямо определените от енергийния регулатор цени за отоплителния сезон 2004-2005 г. Ще се провери и събираемостта на сметките, както и защо дружеството е натрупало дългове през последните два отоплителни сезона. Експертите трябва да решат дали увеличението на газа е достатъчно основание „Топлофикация“ да вдигне цените. През декември синьото гориво поскъпна с 18 на сто, а през януари – с още 7%. Газът е 70% от горивото, което използва столичното дружество. До 24 февруари трябва да са готови анализите, които ще се докладват на министъра и на кмета. Всички заявления за промяна на цени се извършват след пълна проверка на приходите и разходите и след това се излиза със становище. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов, който също бе в парламента. Регулаторът има право три месеца да забави решението си. Така че и да има поскъпване на парното, то ще е за следващия отоплителен сезон.

Райна Харалампиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *