Огледални покриви заместват климатиците

Огледално покритие вместо климатици може да имат сградите на бъдещето, пише The Daily Mail. Създателите на новата технология се надяват, че концепцията проправя път към по-евтини и по-екологични климатизиращи системи. Новият, невероятно тънък материал отразява 97% от инфрачервените слънчеви лъчи, като по този начин температурата в сградите се поддържа с 5°С по-ниска през деня.

Технологията е изобретена от учени от Станфордския университет в Калифорния. Ключовият й елемент е многопластов материал с дебелина 1,8 милионна от метъра. Той е по-тънък и от най-тънкото алуминиево фолио и се състои от седем слоя силициев двуокис и хафниев окис, положени върху пласт от сребро. Благодарение на структурата си, материалът насочва инфрачервените лъчи обратно към Космоса. Невидимата светлина, под формата на инфрачервено лъчение, е един от начините, по който всички предмети и живи същества отделят топлина. Топлината на готварската печка, която усещаме без да я докосваме, е инфрачервена светлина. По подобен начин слънцето излъчва топлина към Земята. Новият евтин метод може направи излишно използването на климатици с електричество, поддържайки постоянно по-ниска температура в сградите. Материалът би могло да се полага на покривите, за да отразява топлината. Приблизително 15% от енергията, използвана в сградите в САЩ, е за захранване на климатични системи.

Учените от Станфорд са произвели прототип на материала с големината на пица, но охлаждането на сгради изисква значително по-големи размери. Изследователите посочват, че съществуват съоръжения, които могат да произведат материала в мащабите, необходими, за да продължи разработването на прототипа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *