Ограничават лихвите и таксите по бързите кредити

Лихвите и таксите по бързите кредити трябва да бъдат ограничени, за да бъдат защитени по-добре правата на потребителите. Това стана ясно вчера от думите на депутата от „Коалиция за България” Румен Гечев по време на дискусия за проблемите на хората с банковите и небанковите финансови институции.

„Както в повечето европейски страни, може да се помисли за въвеждането на таван на лихвата, който да се определя спрямо основния лихвен процент или спрямо законовата наказателна лихва”, каза Гечев. В момента

някои дружества отпускат заеми при 200% годишна лихва

Според депутатите от „Коалиция за България” обаче тази мярка няма да е достатъчна. Опасението им е, че ако бъде сложен таван на лихвите, оскъпяването по лесните заеми ще се прехвърли върху таксите. Затова една от идеите е да бъдат ограничени и таксите, които се събират от дружествата за бързи кредити. „Ако искат да имат такси, да си регистрират банка”, коментира депутатът от „Коалиция за България” Кирил Добрев. Според него няма достатъчен контрол върху начина, по който тези дружества набират капитала си. Добрев посочи още, че небанковите финансови институции са раздали 100 пъти повече пари, отколкото им е уставният капитал.

В момента фирмите за бързи кредити са на регистрационен режим към БНБ. Централната ни банка обаче няма ангажимента да ги контролира. В същото време небанковите институции имат право да качват имена на длъжници в кредитния регистър на БНБ, каза още Добрев. По думите му това е въпрос, който също трябва да бъде уреден. „В България има 169 регистрирани фирми за бързи кредити, които са раздали 2 млрд. лв.”, припомни той.

По време на дискусията стана ясно още, че ще бъдат взети мерки, с които

да бъдат защитени и правата на потребителите с ипотечни кредити

От думите на Румен Гечев стана ясно, че ще се търси възможност референтният лихвен процент да се определя по прозрачен начин, а не всяка банка сама да решава какъв да е той. „Трябва да бъде въведен индекс, който да се определя от централната банка, а не от отделните банки”, каза Гечев. Идеята е той да е еднакъв за всички финансови институции. Ще бъде въведена и регулация по отношение на т.нар. такса при предсрочно погасяване. Предложението е тя да е между 0,1 и 1%.

Гечев посочи още, че трябва да се потърсят и варианти за по-справедлива оценка на ипотекираните активи, понеже в момента придобитите от длъжниците жилища се продават на безценица. Той посочи още, че оценката на имотите в Европа може да се обжалва в съда.

Проблем, който трябва да бъде решен, е и реализацията на бързата процедура в случаите, в които клиентите не могат да си плащат вноските. „България е единствената страна в ЕС, в която на основание на изпълнителен лист банката може да получи своето възмездие”, допълни Гечев.

От думите на председателя на НС Мая Манолова пък стана ясно, че трябва да се обсъдят възможностите за въвеждане на личен фалит чрез приемане на Закон за несъстоятелността на физическо лице.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *