Огромен ръст на специализирания туризъм очакват от Орфей клуб Уелнес АД

Гергана Михайлова, Darik Finance
Двуцифрен ръст в пазара на специализирани туристически услуги ще се случи в България през следващите 3-4 години. След краха на конвенционалното хотелиерство, потенциалът на природосъобразния и лечебен отдих у нас ще бъде преоткрит, анашата амбиция е да го доразвием.

На това се надяват от Орфей клуб Уелнес АД, които щеопитат през следващата седмица да наберат 4 млн. лв. от капиталовия пазар. Средствата са необходими за налагане на продукта „Уелнес за всеки“, който е ориентиран към българина със средни доходи.
И една акция да бъде записана, IPO-то ще бъде успешно, казват мениджърите на дружеството, което ще бъде осемнадесетото от туристическия бранш на БФБ. Има алтернативи за допълване на финансирането за инвестиционната ни програма със собствени средства, но разчитаме на подкрепа от големите стратегически инвеститори в България, с които са водени предварителни разговори.
Наско Начев, изпълнителен директор на Орфей клуб Уелнес АД.
Какви печалби се генерират принципно от уелнес продукти и услуги?
Според изследване, проведено в Германия, за 2007 година печалбите от уелнес са достигнали 77 млрд. евро. Германските специалисти в тази област очакват, че до 2012-2015 година тези суми ще нараснат някъде до около 420 млрд. евро.
Общо взето до този момент хората от туристическия бранш, които се занимаваха с уелнес, бяха един на десет души. Вбъдеще прогнозите сочат, че всеки трети от 10 души ще се заеме с този сегмент – уелнес и СПА. Страни, в които този продукт е много развит, предвиждат двойно и тройно повишаване на приходите от този бизнес.
А у нас каква е ситуацията и какви са прогнозите?
У нас този сегмент не е развит. С прогноза не мога да се наема. За нас най-важното е да успеем да въведем този продукт „Уелнес за всеки“ и той да стане достояние на тези хора, към които сме го насочили. Ако успеем, съм сигурен, че ще намерим разбиране и той ще се превърне във франчайзинг продукт.
И все пак на какви приходи ще разчитате?
Специално за уелнес услугите няма изследване, което да отрази пазара, но за специализираните услуги, очакванията на експертите са за нарастване от 50 пъти в приходите от специализиран туризъм до 2013 годи. Това са освен зимният и летен отдих по курортите, нишата на уелнес туризма, конгресния туризъм, религиозен, винен и така нататък.
Да разбирам ли, че вашата инвестиция не е толкова в сгради и бази за практикуване на уелнес, колкото самата програма и аниматорите, които провеждат заниманията по уелнес?
Да, така е. Ти имаш пакет, който се предлага на клиента.
Не се ли притеснявате, че инвеститорите се наплашиха от туризма и се отдръпнаха от него, като това ще рефлектира и върху вас?
Ако направите статистика, ще видите, че в момента се продават над 700 хотела. Но никъде не става дума за продажба на продукт, услуга, специализиран бизнес в този сектор като цяло.
Разбирам, че очаквате участници в IPO-то от чужбина. А какви са надеждите ви записвания от инвестиционната общонст България?
Ние провеждаме разговори с много хора, включително с такива, които ръководят пенсионни фондове и финансови институции. Тяхното становище е, че идеята ис струва да се подкрепи, за да може този специфичен продукт да се появи и в България.
Огнян Делчев, изпълнителен директор на ИП Популярна каса -95 АД.
Първото IPO за годината, което може да остане и единствено. Не е ли лудост да се пристъпва към такова в условията на криза?
Нашата цел е да тестваме пазара. Знаете, че винаги първите печелят. Ние си даваме сметка за кризата, но след като в момента имаме продукт, който е публичен и готов, а и след като сме показали във времето, че сме коректни със своите акционери и клиенти, мисля, че кризата няма да бъде толкова силно негативен фактор. Разбира се, отчитаме на 100% влиянието й, както и това, че в момента всички инвестиции са свити. Въпреки всичко обаче смятаме, че моментът е подходящ.
Има 4 млн. лв. на пазара в момента?
Да, има, въпреки кризата. Знаете, че в цял свят развитите икономики започнаха да излизат от кризата.
Откъде очаквате записвания?
Имаме интерес и запитвания от европейски и американски инвеститори. Даваме си сметка, че няма да има презаписване, но както се казва и в презентацията, плановете, които дружеството следва, ще повлияят положително на развитието му, още повече, че има и резервни варианти за допълване на средставата със собствени ресурси. Това е нещо, което всички правят и е наложила се световна практика.
По време на представянето през инвеститори бе казано, че се предвижда качването на 21-25 млн. акции на БФБ. Това е доста голям free float?
Това са дългосрочните планове за развитие на дружеството. Ако погледнем дружествата в туризма, всичките те са стари, листвани още от времето на масовата приватизация и не се забелязва голям интерес от основните им акционери да споделят печалбите си с миноритарните акционери. Орфей клуб Уелнес АД ще бъде съвсем различно като емитент, който е коректен и почтен спрямо акционерите си.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

function ShowHideComments()
{
if(document.getElementById(‘comments_table’))
{
if(document.getElementById(‘comments_table’).style.display == ‘none’)
document.getElementById(‘comments_table’).style.display = “;
else
document.getElementById(‘comments_table’).style.display = ‘none’;
}
}

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *