Огромният дълг на САЩ не е проблем за икономиката

Това е идея, прегърната от почти всички републиканци и дори от някои демократи.
Но икономическите данни – работни места, жилища и инвестиции – не подкрепят това твърдение, пише Bloomberg.
Три години след скока на разходите на правителството в отговор на рецесията, общият публичен дълг на САЩ е 16.7 трилиона долара или 106% от брутния вътрешен продукт на страната. А икономиката расте. Предприятията увеличиха разходите си с 27% от края на 2009 г. насам. Годишният темп на строителството на нови жилища скочи с около 60%. Работодателите създадоха почти 6 милиона нови работни места.
При това лихвите по американските държавни облигации са близо до рекордно ниски нива. Средствата, които САЩ храчат за обслужване на задълженията си, сега са по-ниски, като дял от БВП, отколкото в края на втория мандат на Роналд Рейгън.
Аргументът, че забавянето на икономическия растеж е следствие от увеличаването на дълга, изглежда слага причината след следствието. Свиването на икономиката води до увеличаване на фискалния дефицит, а не обратното.
Някои нови проучвания дори откриват доказателства, че високият дълг води до ускоряване на растежа на икономиката, особено в страни като САЩ, които печатат собствената си валута. През 2012 г. френски икономисти стигнаха до заключението, че темповете на покачване на БВП са по-високи, когато съотношение на дълга към размера на икономиката надхвърли 115%.
Изводите на Рогоф и Райнхарт, че когато дългът нахвърли 90% от БВП в развитите икономики, темпът на растеж се забавя, изглеждат изглеждат все по-нереалистични, поне по отношение на страни като САЩ, които имат контрол върху собствените си валути.
А САЩ продължават да вземат заеми за покриване на тазгодишния си дефицит от 845 млрд. долара. Но дълговите пазари остават спокойни. Вчера доходността на американските облигации с 10-годишен падеж достигна 1.91%. Това е по-малко отколкото на 5 август 2011 г., когато Standard & Poor понижи кредитния рейтинг на САЩ. И определено е много под средното ниво на доходността за последните 25 години от 5.3%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *