Огромни са щетите за бизнеса в Гърция от въведения локдаун

Огромни са щетите за бизнеса в страната от въведения локдаун, за това алармират гръцки търговци пред медиите. Поради строгите мерки са затворени вече почти месец всички магазини, ресторанти, кафенета.

Гръцките власти взеха спешно решение, което влезе в сила от 23 април 2021 г., и ограничава движението на гражданите между различните области на страната. Целта е да се сведат до минимум контактите по време на предстоящите Великденски празници и да се намали разпространението на COVID-19.

По инфор​мация на посолството ни в Атина решението ще бъде в сила до 06:00 ч. на 10 май 2021 г.  и важи за територията на цялата страна.

Истинска катастрофа за бизнеса и търговията е удължаване на карантината  седмица, заявиха пред медиите търговците, които очакват щети за около 2 милиарда евро само за тази седмица.

Пети починал от коронавирус в Гърция - NOVA
 Дори и да се позволи отваряне на малките търговски обекти през декември, не е възможно да се продадат стоките, които са в складовете. Облагодетелствани са само веригите от магазини, които работят онлайн.

Собствениците на ресторанти и кафенета също смятат, че са на прага на фалита, като очакват забраните да продължат и по време на новогодишните празници.

Обезщетение по 800 евро на месец се изплаща на работещите, прекъснали принудително работа поради карантината.

По-строги мерки срещу Covid-19 в Гърция от днес - От деня - БНР Новини
 Гръцкият парламент гласува  отпускане и по 400 евро на безработните. Между 500 и 1500 евро ще получат помощ търговците на откритите пазари, съобщиха от финансовото министерство в южната ни съседка. Намаляват данъците на голяма част от фирмите, други се възползват и от разсрочване на плащанията след април следващата година.

Изплащат на пенсионерите обезщетения, които не са свързани с пандемията, а са незаконно удържани суми по време на икономическата криза.

Затягат мерките за влизащите в Гърция заради Ковид-19 - Bgonair

В периода на карантината са се увеличи влоговете на гърците в банките – това е свързано както с ограничените възможности за пазаруване, така и с растящата несигурност, която кара хората да заделят средства „за черни дни“, смятат анализатори.

 

Гърция премахва карантината за влизащите гости от ЕС на територията на страната от днес 19 април. Отмяната на седемдневната карантина след влизане в страната ще важи и за гражданите на САЩ, Великобритания, Сърбия, Израел и ОАЕ, пише вестник „Труд“.

Изискването за туристите, както и за гръцките граждани е да притежават отрицателен ПСР тест или да са ваксинирани, като втората игла трябва да е направена не по-късно от 14 дни. Гърция ще признава всички ваксини, без изключение.

От днес се отваря и граничен пункт Маказа-Нимфея за леки автомобили. Разрешават се и международните полети към летищата на островите в страната. На граничните пунктове избирателно ще се извършва бърз тест за коронавирус.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *