Одит откри нарушения в поръчка за прехвалената „Арена Армеец“

Това пише в одит на Сметната палата на Столичната община за периода 1 януари 2010 г. – 30 септември 2011 г.  Поръчката на стойност 1,5 млн. лв. е обявена във връзка с транспортния достъп до залата.
Имало е изискване към участниците реализираните от тях приходи от договори за пътно строителство за последните три финансови години (2007 г., 2008 г. и 2009 г.) да са минимум от 3 млн. лева годишно.
„Сумата на приходите от посоченото изискване (9 млн. лева) е 6 пъти повече от прогнозната стойност на малката обществена поръчка“, пише в одита.
Според Сметната палата това изискване необосновано ограничава участието в процедурата. Схемата обаче не е разкрита и предотвратена от приложените контролни дейности.
Победителят в поръчката е с „ГБС Инфраструктурно строителство“ АД.
В проекта са били предвидени 7 етапа на строително-монтажни работи за 944 хил. лева без ДДС, включително 157 хил. лева за непредвидени разходи.
След подписване на договора е взето решение част „Канализация и отводняване“ да се финансира и извърши от „Софийска вода“.
Това обаче е нарушение на договора, установила е Сметната палата. Така общата стойност намалява до 852 хил. лева. без ДДС.
Освен това е допусната замяна на дейности от предмета на поръчката с други, които не са били включени в условията на проведения открит конкурс.
Без това да е било част от изискванията на обществената поръчка е ремонтирано кръстовището на бул. „Цариградско шосе“ – бул. „Асен Йорданов“. Тази промяна в договорката също е нарушение според Сметната палата.
Проверяващият орган е разгледал 126 обществени поръчки на Столичната община – 67 през 2010 г. и 59 до от 1 януари до 30 септември 2011 г. Проверени са и 350 малки обществени поръчки.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *