Одобриха антикризисни мерки за 2 млрд. евро в Италия

Италианското правителство одобри нова серия антикризисни мерки на стойност 2 милиарда евро, основната част са за автомобилостроенето. Това съобщи днес след заседание на министерския съвет премиерът Силвио Берлускони, цитиран от Франс прес и БТА.

Мерките предвиждат въвеждането на премия за предаване на стари коли за скрап, за да се насърчат италианците да си купуват нови, по-екологично чисти автомобили.

Планът предвижда и данъчни облекчения при закупуване на мебели и електродомакински уреди. В замяна Берлускони поиска автомобилостроителите да запазят заводите си в Италия, да инвестират в нови продукти и да плащат редовно на доставчиците на части.

Регистрациите на нови коли в Италия са намалели с 32,6 процента през януари по данни, публикувани в понеделник от министерството на транспорта.

В края на ноември италианското правителство прие план за антикризисни мерки на стойност 5 милиарда евро за 2009 година, предвиждащ бонуси за по-бедните домакинства и данъчни намаления за предприятията. Опозицията, синдикатите и работодателите окачествиха този план като недостатъчен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *