Одобриха юлското поскъпване на газа, парното и тока

Най-много ще поскъпне парното във Варна – с над 7 на сто, и Русе – около 7 на сто, обясни шефът на държавния регулатор Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.Най-малко ще е увеличението във Велико Търново – около 1,5-2 на сто. В Пловдив цената на топлоенергията ще се повиши с над 6 на сто, Плевен – с 4-5 на сто, във Враца – с малко над 3 на сто, в Бургас – с 4-5 на сто.
„Няма да удовлетворим нито едно от исканията за големи увеличения  на топлоенергията. Намерили сме начини да ги намалим“, коментира Семерджиев. По думите му обаче поскъпването на топлоенергията е неизбежно, защото трябва да се отчете увеличението на цената на природния газ. Натрупаното поскъпване на газа от второто тримесечие с над 9% е причина за по-голямото поскъпване на топлоенергията за третото тримесечие, обясниха от ДКЕВР, цитирани от „Фокус“. От 1 април цената на газа се увеличи с 4,47%, въпреки че предложението на „Булгаргаз“ беше за 6-процентен скок.
Поскъпването на тока от 1 юли за битовите потребители няма да надхвърли 2% по нито една от тарифите – дневна и нощна, коментира още Семерджиев. По думите му ще се запази ценовото съотношение между двете тарифи и няма да има поскъпване от 10 на сто  на нощния ток, каквото беше първоначалното предложение за едно от трите електроразпределителни дружества, направено от топлофикациите.
Токът за малките и средни предприятия и за индустрията може да поскъпне с малко повече, каза Семерджиев.
Очаква се ДКЕВР да вземе окончателното си решение за процентното увеличение на цените на топло-и електроенергията в различните градове на закрито заседание до края на месеца.
Задълженията на топлофикационните дружества към „Булгаргаз“ към момента са малко над 117 млн. лева, коментира пред журналисти изпълнителният директор на държавното газово дружество Димитър Гогов. Най-големият длъжник като обем е „Топлофикация София“ с почти 70 млн. лева текущи просрочени задължения. Като относителен дял някои от останалите топлофикации са с по-сериозни задължения, добави Гогов.
По думите му „Булгаргаз“ изпитва финансови и ликвидни трудности, заради огромните несъбрани вземания. Това ще доведе до преосмисляне на програмата за съхранение на природен газ за зимата, като не можеш да заплатиш определено количество, не го взимаш, коментира Гогов.Зависи от клиентите каква сума ще успеят да възстановят за месец и половина – два, защото след септември сезонът за съхранение на природен газ в газохранилището в Чирен приключва, каза още изпълнителният директор на „Булгаргаз“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *