Около тридесет на сто от работещите българи са висшисти

Около 30 на сто от българите на възраст 30-34 години у нас са с висше образование, сочи анализ на Евростат за нивото на образованието в ЕС през 2015 г. Стратегическата цел през 2020 г. е този процент в тази възрастова група у нас да достигне около 40 на сто.

В категорията 24-54 години висшистите у нас са също около една трета от работоспособното население, показва анализътсъобщава БТА.

В тази категория хората със средно образование са около 54 на сто, а с основно образование – около 17 на сто.

Значително пада процентът на българите висшисти във възрастовата категория 55-74 години – те са около 21 на сто.

Възрастните среднисти у нас са 51,4 на сто, а хората с основно образование – 27,8 на сто.

По данни на Евростат висшистите в ЕС-28 са около 40 на сто от населението на Евросъюза. Най-много са хората с висше образование в Исландия, Швейцария и Норвегия.

Най-нисък дял на тези, които имат висше образование, е отбелязан в Италия, Румъния, Малта и Словакия, където делът на висшистите е под 29 на сто информира economynews.bg.

Стратегията 2020 в областта на образованието поставя редица водещи цели, като една от тях е делът на висшистите сред младите хора в ЕС да бъде поне 40 процента.

Друга важна цел е да се намали делът на преждевременно напускащите системата на образованието млади европейци, като се стигне до около 10 на сто при сегашни 12 на сто.

Засега първенството за преждевременно напускащите системата на образованието се държи от Испания – около 20 на сто. Следват Малта – 19,8 на сто и Румъния – 19,1 на сто.

В анализа на Евростат няма данни за България относно преждевременно напускащите образование наши сънародници.

 

Орлин Делев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *