ОЛАФ алармира за близо половин милиард евро измами през 2019 г.

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е установила, че 485 милиона евро от общия бюджет на Европейския съюз са били похарчени неправомерно миналата година, което е значително увеличение в сравнение с 2018 г., предаде ДПА. Организацията препоръчва тези 485 млн. евро да бъдат възстановени. През 2018 г. службата е установила, че са били неправомерно похарчени 371 милиона евро.

Годишният доклад на ОЛАФ за 2019 г. показва, че значителни суми от бюджета на ЕС за 2019 г., възлизащ на 148 милиарда евро, са били незаконно присвоени чрез сложни международни схеми.

Новите или продължаващи тенденции, посочени от следователите, включват тайно договаряне и манипулиране на процедури за обществени поръчки, презгранични схеми, схеми с проекти в трети страни и финансиране на изследвания, контрабанда и фалшифициране.

ОЛАФ препоръча за възстановяване 3,3 милиона евро, след като разкри сложен опит за подкопаване на процеса на обществени поръчки и търгове за закупуване на машини за плетене, финансирани от Европейския фонд за регионално развитие. Купувачите и доставчиците се договорили в четири различни финансирани от ЕС проекта за продажба и закупуване на машините на завишена цена, изтеглили пари от фондовете на ЕС и след това ги изпрали.

ОЛАФ каза също така, че по-силно съсредоточава вниманието си върху измами с финансови средства, предназначени да обслужват все по-важните цели на ЕС за устойчиво развитие.

През 2019 г. службата е завършила 181 разследвания, като е издала 254 препоръки по тях към съответните национални и европейски власти. Същевременно ОЛАФ е започнала 223 нови разследвания.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *