ОЛАФ: България води по нарушения по еврофондовете

България отново оглавява класацията с негативен оттенък с 81 разследвания, което е една пета от всичките общо 419, водени от ОЛАФ през 2010 година.
На второ и трето място са Италия и Румъния, съответно с 41 и 36, предава БНР.  61 от случаите са свързани с парите, отпускани за селското стопанство, 9 – външната помощ, която ЕС осигурява за трети страни и 6 се отнасят за структурните фондове.
Същевременно произнесените в страната ни присъди за измами и злоупотреби с евросредства са само две за цялата 2010 година. Политическият директор на ОЛАФ Никалас Айлет определи това като сериозен повод за тревога относно ефективността на българската съдебна система.
Според експерта голяма част от нарушенията са стари и засягат предприсъединителни фондове в областта на селското стопанство. Сътрудничеството на ОЛАФ с българските власти е на добро ниво, като нередностите се установяват от тях, за разлика от Румъния например, където разследванията са инициирани най-вече от европейски институции.
Говорителят Давид Бубли пък контрира въпрос относно евентуални специални мерки за справяне на корупцията в България като отбеляза, че Европейската комисия наблюдава напредък в тази област в страната.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *