Кубчето на Рубик като далечен прароднина на Pokemon Go?

Скандалният режисьор Оливър Стоун въстана срещу явлението Pokemon Go. Според него играта би могла да доведе до „тоталитаризъм“, ако се види „нивото на проникване в личния живот„.

В първия ден на голямото събитие от света на анимацията Comic-Con 2016 в Сан Диего, режисьорът заяви, че явлението е част от по-широката култура на „капитализма на контрола„.
Шейсет и девет годишният Оливър Стоун представи новия си филм „Сноудън“, биографичен киноразказ за „вдигащият тревога”, който разкри размаха на програмите на американските разузнавателни агенции за наблюдение. Филмът излиза в САЩ на 16 септември.
Това е компанията, която е имала най-голям ръст, регистрирани някога, и те инвестираха огромни суми пари в това, което може да се нарече наблюдение, т.е извличане на данни“, обясни Оливър Стоун пред публиката на фестивала Comic-Con, в който той участва за първи път.
Те изследват данните на всички хора, които са в тази зала, за да знаят какво ще си купите, какво обичате и преди всичко вашето поведение„, каза режисьорът, който има три „Оскар”-а.
Играта с разширена реалност, пусната в началото на юли, бързо се превърна в сензацията на годината благодарение на шумната рекламна стратегия, въпреки че е много критикувана защото изисква от участници достъп до тяхната Google история до техните имейли.
Pokemon Go е обвинявана също, че е отговорна за вълна от престъпления, нарушения на движението по пътищата и за оплаквания от цял свят.
Вие ще присъстване на нова форма на, искрено ви казвам, общество на роботи, в което те ще знаят как ще се държите. Това се нарича тоталитаризъм”, заключи Оливър Стоун.
Най-новата игра за смартфони Pokemon Go, която беше пусната първо в САЩ, навлезе с бързи темпове в много страни по света. Тя работи с използването на картите на Google, местоположение и добавя своите елементи на фона на реалността. Играчите вдигат телефоните си и на екраните им се появяват малки виртуални същества със специални сили. Тогава ловът на покемони започва.
Паметливи напомнят за една друга нашумяла игра преди години, която завладя света – Кубчето на Рубик. Но тя просто беше една забавна въртележка във формата на куб с разноцветни и еднакви по размер малки кубчета, които с повече логика можеха да приемат желаната подредба. А и стана толкова масова по света, че цената преди човечеството да й се насити и загуби интерес към нея, беше паднала под един долар. Дори в България имаше и солидни предприятия, които като ширпотреба /т.е. допълнително производство на стоки за масова употреба/ го изработваха официално в големи серии и заляха за кратко време пазарите с нея. Засега рекламата на Pokemon Go вече включва само две-три сериозни катастрофи по време на улична игра, но както се казва в такива случаи – може би по-интересното предстои. Заразата тръгва сега, жертвите на епидемията ще се броят след нейното отшумяване… Колкото някои да го недолюбват Оливер Стоун в САЩ заради критиката към агресивната външна политика, той все пак често се оказва и пророк в собствената си родина. Въпреки някои мъдрости, които твърдят обратното…
Ели ЯНЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *