Олимпиадата Рио 2016 започна с ослепителна церемония

Игрите на 31-а олимпиада бяха открити на стадион „Маракана“ в Рио де Жанейро, церемонията  продължи близо четири часа.

Стилната церемония включваше много музика, танци, фойерверки, парад на спортистите, както и неизменната официалната част, в която имаше реч на президента на МОК Томас Бах, клетва на спортистите, издигане на олимпийския флаг и запалване на олимпийския огън на митичния стадион „Маракана“.

 

Церемонията по откриването беше значително по-скромна във финансово отношение в сравнение с предишните две олимпиади в Пекин 2008 и Лондон 2012. Продуцентът на спектакъла в Рио – италианецът Марко Балич, акцентира върху културното наследство на Бразилия.

Близо 5000 актьори и доброволци се включиха в шоуто, което имаше три основни опорни точки – залесяването, развитието на бразилската цивилизация и забавлението. Церемонията изобилстваше от различни характерни за Бразилия музикални стилове и видове танци. В нея участва и световноизвестният супермодел Жизел Бюндхен, която дефилира под съпровода на песента „Момичето от Ипанема“ на Том Жобим.

Организаторите обърнаха сериозно внимание и на проблема с глобалното затопляне. Специални кадри показаха, че градове като Амстердам, Дубай, Лагос, Шанхай, Флорида и Рио де Жанейро може да бъдат заличени от земята при покачване на световния океан, ако температурите продължат да се повишават със същия темп.

На олимпиадата в Рио участие ще вземат около 11 хиляди спортисти от 207 страни, а България ще бъде представена от 51 състезатели.

По традиция отборът на Гърция първи излезе на стадиона за парада на нациите, а домакините от Бразилия бяха последни. Тимът на бежанците, който за пръв път в историята участва на олимпийски игри, дефилира предпоследен.

 

Орлин Делев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *