Олимпик обяви фалит, от утре с нов застраховател

Олимпик – регистрираната в Кипър застрахователна компания, а не футболния отбор в Марсилия, е обявена в несъстоятелност. Това става ясно от съобщение на сайта на компанията. В него се казва, че Павлос Накузи от Mazars Limited е назначен като временен ликвидатор. В съобщението се цитира и законът, според който всички застрахователни полици издадени от дружеството се прекратяват едновременно с публикуването на назначаването на Временния ликвидатор в Държавен вестник на Кипър. Тази публикация ще се извърши в утре петък (17 август). „Всички притежатели на такива полици трябва да предприемат спешни действия, за да осигурят своевременно алтернативно застрахователно покритие“, пише още в сайта на „Олимпик“

Задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ е поскъпнала заради некоректността на две компании в бранша, твърдят от Асоциацията. Припомняме, че кипърската компания, която има клон и у нас, е с отнет лиценз след решение на Комисията за финансов надзор (оповестено на 10 май). От него се разбира, че причината за наложената мярка е неплатежоспособността на дружеството. Няколко дни по-късно (на 14 май) застрахователната компания обяви, че до тази ситуация се е стигнало заради недостатъчната информация по подадения от одитната им фирма отчет, в частта за гарантиране на капиталовите възможности. Това се е случило въпреки предоставените доказателства от страна на „Олимпик“, че активите ѝ са обезпечени, твърди застрахователят.

Съгласно практиката в Кипър на това застрахователно дружество бе даден специален лиценз. Той включваше само възможност за продължаване на дейността по вече сключени договори, за уреждане на висящи претенции и събиране на дължими към дружеството премии. Този лиценз изтече на 8 юни 2018-а. Заради изложените съображения КФН забрани на дружеството сключването на нови застрахователни или презастрахователни договори по всички класове застраховки, както и удължаването на срока на сключените вече договори и разширяването на покритието по тях за срок от шест месеца. Регулаторът забрани и свободното разпореждане с активи на застрахователната компания.

Сега обаче от съобщение на интернет страницата на застрахователната компания става ясно, че тя е в несъстоятелност и не може да изплати каквито и да било задължения към клиентите си. Експерти от бранша заявиха,  че парите на гражданите ще могат да се изплатят от Гаранционния фонд, което на практика означава, че фондът ще плаща за задължения, натрупани от чуждо дружество.

От днес системата, която следи „Гражданската отговорност”, позволява сключването на втора гражданска отговорност за клиентите на ЗК „Олимпик”. От петък те остават без задължителната полица.  Ощетените, които чакат да им се платят щети, след вече случили се катастрофи, ще трябва да си ги поискат от кипърския гаранционен фонд, обясниха от Асоциацията на застрахователите у нас. Онези, които ще платят гражданска отговорност или друг тип застраховка за втори път, ще чакат да приключи юридически фалитът в Кипър и да се надяват да им бъдат върнати пари. Пред bTV ликвидаторът съобщи, че това ще стане през септември, колко пари ще получат клиентите зависи от това колко са активите в компанията. „Ако си представите фалит на български застраховател, оперирал в Европа, в крайна сметка българският гаранционен фонд е този, който ще плати извън границите на България. Същото е и със ситуацията в Кипър, но с обратен знак. Кипър има ангажимент да поеме тези щети”, каза в предаването „Тази сутрин” Светла Несторова, председател на Асоциацията на българските застрахователи.

От Асоциацията прогнозираха и възможно двойно увеличение на полицата. Според тях сред причините за срива на „Олимпик” може да се окаже и цената на „Гражданска отговорност”. След като Върховният касационен съд разшири обхвата на близките, които могат да искат обезщетение след катастрофи, ще се наложи ново двойно поскъпване на полиците.

 

Ели ЯНЕВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *