Омбудсманът: Държавата да отдели бюджет за опазване на културното наследство

Омбудсманът Мая Манолова излезе с призив държавата да отдели сериозен бюджет за опазване на паметниците на културата. Според нея това може да стане като  от предвидените за саниране на частни жилища един милиард лева могат да бъдат заделени 100 милиона за реставрацията на такива сгради.

В Пловдив, където бяха опожарени емблематични постройки от тютюневия град, омбудсманът обяви и идеи за промени в Закона за културното наследство.
Според Мая Манолова в нормативната уредба може да се заложи по-гъвкав режим за правата и отговорностите на собствениците на паметници на културата: Например в редица европейски държави, държавата поема застраховането на паметниците на културата. Биха могли да се предвидят някакви облекчения, свързани с данъците, но от друга страна общината, респективно държавата, да имат възможност в случаите, в които собственикът не изпълнява своите ангажименти, на обратно изкупуване.
Като цената може да е с 50%  по-ниска от продажната. Манолова предлага още бъдещите продажби да стават само срещу конкретен проект в посока съхраняване на  паметниците на културата, който да бъде реализиран в рамките на 5 години. При неспазване на условията санкцията отново да е обратно изкупуване.
Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *