Омбудсманът се прицели в банки и бързи кредити

Омбудсманът на републиката Мая Манолова на среща с граждани и журналисти пред „Топлофикация-София“ в кв. „Борово“ посочи директно и целта на следващатата си инициатива: Банките и бързите кредити са следващият ми противник, почвам ги от днес. Не престава битката с монополите и работодателите, които не изплащат заплати.

Днес се навършват точно две години от избирането й на поста омбудсман от Народното събрание. Преди дни Манолова извоюва поредната си победа, като прокара за гласуване в НС поправки в ГПК, които ограничават правата на частните съдебни изпълнители. Таксите са им намалени, а призоваването на длъжниците вече е регламентирано.
„Колекторите и частните съдебни изпълнители бяха ударени много сериозно чрез затварянето на 45-те арбитражни съдилища, благодарение на законовите поправки, които парламентът прие тези дни по мое предложение“, каза Манолова. И назова следващите си мишени: „Трябва да се забрани на монополни дружества да продават дългове на колекторски фирми. Ще се заема освен с банките, но и с бързите кредити.“
Омбудсманът отчете и двегодишната си дейност: 
„63 хил. души са потърсили съдействието на омбудсмана за последните две години, а сме получили 22 607 жалби. На мен, както и на българските граждани, ми е писнало от напудрени отчети, от грандиозни похвали и успехи тип „Таблото на отличника“ или „Календар на успеха“, затова избрах друг подход. Искам да разкажа за това какво не сме свършили и какво сме започнали и не сме довършили, тъй като така ще бъде по-честно пред българските граждани.“
Тя обясни, че преди няколко месеца интелигентна млада жена, която е имала дълга сага с „Топлофикация“, се е обърнала към нея за помощ. „Попита ме какво се случва с това дружество. Отговорих й искрено, че съм опитала всичко и съм предприела всички мерки, но нищо не се случва и съм вдигнала ръце.

Тогава тя ми даде пример с авторката на книгите „Хари Потьр“, която е обиколила 12 издателства преди да издадат успешните й романи, за това никой няма право да се отказва. По думите на Манолова, Софийската топлофикация е неин Хари Потър, който с магьоснически способности прибира парите от джобовете на столичани. По думите на Манолова, други нейни Хари-Потъровци са частните съдебни заседатели, банките, колекторите, фирмите за бързи кредити и работодателите, които отказват да плащат заплати на своите служители.
„Всяка една от тези битки срещу икономически силни противници не е лесна и няма да приключи бързо, но повтарям, че няма да се откажа“, зарече се омбудсманът, а казаното от нея бе посрещнато с аплодисменти от присъстващите на срещата пред „Топлофикация София“.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *