Омбудсман и КНСБ заедно срещу експлоатацията

Омбудсман Мая Манолова и КНСБ излизат със съвместно предложение да бъде забранена продажбата на фирми на клошари, както и продажбата на предприятия и дружествени дялове, ако работодателите не са издължили всичко на своите работници. Тя и президентът на конфедерацията Пламен Димитров депозираха в деловодството на Народното събрание пакет от предложения за промени в седем закона.Утре националният защитник ще внесе конституционна жалба срещу чл. 245 от Кодекса на труда, според който при финансови затруднения работодателите разплащат на работниците до 60 на сто от дължимите възнаграждения.Текстът на конституцията е пределно ясен – за положения труд се дължи пълно възнаграждение, аргументира се Манолова пред журналисти в парламента.
В момента има над 20 случая на злоупотреби и експлоатация на работници у нас, уточни целта на внасяните законопроекти омбудсманът. Най-засегнати са в шивашкия бранш и миньорите, а най-чести били нарушенията в Дупница, Бобов дол, Ветрен, Добрич, Оброчище, Русе, Враца, Видин, Варна, София и др. Във всички тези случаи работниците са оставени да се оправят сами, държавата и некоректните работодатели се крият, а институциите вдигат рамене с оправданието, че нищо не може да се направи, разясни Мая Манолова.
Регулярно неплатените заплати, констатирани от ГИТ, се движат постоянно в границите между 30 и 70 млн. лв., добави президентът на КНСБ Пламен Димитров. Затова синдикатът и омбудсманът предлагат да се даде възможност на работниците да започнат производство по несъстоятелност тогава, когато работодателят им е в неплатежоспособност и сам не е направил това. Условието е да има две неизплатени възнаграждения.
Вземанията на работниците да бъдат преместени на първо място сред привилегированите кредитори, за да могат да се удовлетворят при осребряване имуществото на техния работодател, предвиждат други законови поправки. Както и да се забрани на фирми, които не са изплатили заплати и осигуровки, да участват в обществени поръчки като изпълнители и подизпълнители.
Манолова и Димитров предвиждат още и изменения в закона за гарантиране на вземанията на работници и служители от фалиращи предприятия, тъй като, според тях, фондът за гарантиране на вземанията съществува формално. За миналата година от него са разплатени два милиона лева едва на 250 души, при положение, че са събрани над 250 млн. лв.и целта му е не просто да събира и управлява тези средства, но и да подкрепя и обезщетява работниците в случаите, когато техните работодатели са изпаднали в неплатежоспособност и са в несъстоятелност, посочи Манолова.
Има и промени за разширяване контролните правомощия на ГИТ – да проверява фирми и след като са прекратени трудовите правоотношения с работниците.
И Манолова, и Димитров не виждат смисъл от анкетна комисия в НС, която да проучи случаите с неизплатени заплати и некоректни работодатели, каквато предлага БСП.
Анкетна комисия по проблем, за който знаят всички български граждани – че има нагли и некоректни работодатели, е странно, коментира омбудсманът. Парламентарният й опит показвал, че когато целта е да се забави един проблем или изобщо да не се реши, се прави анкетна комисия.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *