Онлайн реклами отвъд интернет

Дебатът за ефективността на рекламите в интернет продължава да мъчи рекламодатели и компании. Традиционните медии твърдят, че пусканите в тях платени съобщения са се доказали, докато в интернет хората често ги блокират или не им обръщат внимание. Facebook обаче е на противоположно мнение и иска да го покаже с примери.

От около две години насам социалната мрежа полага огромни усилия, за да докаже, че онлайн рекламите имат пряка връзка с офлайн покупките. Наскоро компанията пусна и софтуерния инструмент Atlas, който цели да помогне за постигането на тази цел. Но Facebook се нуждае и от помощта на рекламодателите си. В много държави по света например търговците имат практика да събират от клиентите данни като телефонен номер и имейл адрес. Обикновено те се използват за изпращането на оферти. С помощта на Atlas обаче тези данни могат да дават на търговците много повече.

(Не) знам какво си купи

„Можем да правим замервания и анализи по революционен начин“, коментира пред специализираното технологично сп. Wired Браян Боланд, вицепрезидент и ръководител на отдела за рекламни технологии на Facebook. Atlas използва богатия набор от информация в социалната мрежа и я съпоставя с наличните данни на рекламодателите. Те пък често се обединяват от други фирми, като DataLogix например. Информацията на потребителите се прави анонимна и след това се анализира. Facebook има система, която да направи анонимни телефонните номера и имейл адресите, така че да не е ясно точно какви продукти са били купени от потребителя с въпросните данни. Според Боланд целта на компанията не е да дава на търговците информация кой клиент какво купува, а просто колко хора, които са видели онлайн рекламата на съответния продукт, след това действително са го купили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *