ООН критикува България заради полицейско насилие и масовото подслушване

България трябва да осигури безпристрастен механизъм за разследване жалбите за престъпление срещу полицейски служители, препоръча след днешното си заседание в Женева Комитетът по човешки права. Разяснение пред „Хоризонт” даде един от членовете на комитета Кристер Телин:
Позовавам се на големия брой случаи на мъчения и на нехуманно отношение от страна на служители на реда, расова дискриминация, особено спрямо роми, както и случаи, в които не се оказва животоспасяваща медицинска помощ. Нито едно от прокурорските разследвания не е довело да наказания за въпросните полицаи, а жертвите не са получили обезщетения.
Принципът за независимостта на съдебната власт не се спазва, както от органи вътре в нея, така и от държавни институции извън системата, твърди още комитетът на ООН:
Имаме в предвид всички аспекти при назначаването на избора на съдии, има съмнения за корупция, а след това когато съдията вече е избран не трябва да има каквато и да е било намеса в неговата работа.
Отбелязва се и масовото телефонно подслушване, словото на омразата, религиозната нетолерантност и се цитира нападението срещу мюсюлмани от партия Атака на 20 май пред софийската джамия „Баня Башъ”.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *