ООН: Чуждите инвестиции в света растат с 10% през 2017 г.

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в света се очаква да нараснат с 10 процента през 2017-а година след спада през предходната година, предаде БТА.

Прогнозата е на Конференцията на ООН за търговия и развитие (УНКТАД, UNCTAD) в доклад, цитиран от Франс прес. Обаче организацията прави уговорка: политическата несигурност, свързана най-вече с Брекзита и с новата американска администрация може да възпре възстановяването.
В документа е посочено, че притокът на преки чуждестранни инвестиции по света се е свил с цели 13 процента през 2016 година. Тази година се очаква те най-после да започнат да се увеличават. Основен фактор за това е покачването на цените на суровините, което помага страните с нововоъзникваща пазарна икономика. Освен това е по-добра наблюдаваната активност в производствения сектор.
„Намираме се в труден период, когато всичко може да стане“, предупреждава все пак директорът на отдела за инвестиции и предприятия в УНКТАД  Джеймс Чжен.
В географски план преките чуждестранни инвестиции силно са намалели миналата година в Европа, спад от 29% (-29 на сто). Подобно е в развиващите се региони на Азия (-22 на сто) и в Латинска Америка и Карибите (-19 на сто).
В Африка са били почти стагниращи (-5 на сто), но са се увеличили в Северна Америка (+6 на сто) и с цели 38 на сто в страните в преход. Силно е увеличението и в Япония и Австралия.
Преките чуждестранни инвестиции  към Китай са се увеличили с 2,3 на сто до рекордните 42 милиарда долара. За 2015 година обемът на преките чуждестранни инвестиции в икономиката на Китай са се увеличили с 4,2%, съобщава „Синхуа”, като се позовава на търговското министерство на страната. Така общата сума на директните външни капиталовложения в най-голямата азиатска  държава достигна 666,3 млрд. юана (около 98 млрд. долара. 471,25 млрд. юана (69,3 млрд. долара) са в сферата на услугите, което е с над 9% повече на годишна база. Пекин отчита и скок на инвестициите от САЩ със почти 80 на сто и от Евросъюза – 41,5%. През миналата година преките чужди инвестиции в китайската икономика са били за 126,3 млрд. долара.
През 2016 година САЩ са останали основна приемаща страна за чуждестранни инвестиции, следвани от Великобритания и Китай.
Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *