ООН: COVID-19 ще „вземе“ препитанието на половината работещи в света

Препитанието на 1,6 милиарда работници в сивата икономика, т. е. половината трудещи се в света, е силно застрашено от пандемията от коронавирус. Това предупреди Международната организация по труда (МОТ), предава bTV.

ООН може да остане без пари за заплати следващия месец - По света ...

3,3 милиарда хора по сета работят, а от тях 2 милиарда работят неформално в нерегистрирани фирми и компании. Този икономически сектор понася тежък удар от ограничителните мерки, наложени заради COVID-19, тъй като тези хора често работят в браншовете, които са най-тежко засегнати, заявиха от МОТ.

С прогреса на пандемията и кризата, нуждата да се защитят най уязвимите на трудовия пазар, става все по-неотложна. Това заяви ръководителят на организацията Гай Райдър.

Липсата на доходи означава липса на храна, липса на сигурност и липса на бъдеще за повечето работници, допълва той, информира novinite.bg.

Според ООН Руската държава е окупатор - Webcafe.bg

Доходите на работещите в световната сива икономика вече са намалели с 60% заради пандемията, отчита МОТ.

Организацията понижи прогнозите си за развитието на трудовия пазар. Работните часове на трудовата сила в световен мащаб ще се свият с 10,5% през второто тримесечие, след като пандемията се отрази в икономиката.

Днес се отбелязва Международния ден на ООН - In LIFE

Спадът спрямо предкризисните равнища през четвъртото тримесечие на миналата година се равнява на 305 милиона места на пълно работно време. Перспективата е значително по-песимистична от предишната прогноза за понижение с 6,7 на сто.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *