Опасната бактерия може да не идва от зеленчуци

„Прекомерната тревога по отношение на консумирането на зеленчуци е неоснователна, защото досегашните лабораторни анализи не подкрепят хипотезата, че заразени зеленчуци са в основата на инфекцията“, се казва в изявление на лабораторията със седалище в Рим, предаде АФП, цитирана от БТА. „Анализите върху проби от краставици, които пораждаха съмнения, освен това показаха ясно, че те не са заразени от бактерията убиец“, се казва също в изявлението. Заразата, причинена от бактерията нанесе много голям голям удар на зеленчукопроизводителите в целия Европейски съюз, включително и в България. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в предаването „Седмицата” на Дарик. Той заяви още, че заради създадената психоза потреблението е паднало рязко.
Министърът съобщи още, че у нас последният внос от Испания е бил през месец март. „Това е проверено и не подлежи на коментар”, заяви той и уточни, че сега европейският пазар като цяло се отказва въобще от зеленчуците.
Найденов коментира още, че хипотезите за удар върху биопроизводството в случая с испанските краставици едва ли ще бъдат потвърдени, както и твърденията за умишлени действия от страна на Германия да измести Испания на пазара.
По последни данни жертвите на щама убиец на Ешерихия коли в Германия са вече 18, след като 80-годишна жена от Северна Германия почина в петък. Преди това близо два дни нямаше нови жертви. В Швеция също беше регистриран по-рано тази седмица един смъртен случай и така жертвите в Европа засега са общо 19. Броят на потвърдените случаи във Великобритания на хора, заразени с бактерията Ешерихия коли, достигна 11. В петък Световната здравна организация съобщи, че случаи на зараза има в 12 страни. При всички тези случаи, с изключение на два, става дума за хора, които живеят, които са пребивавали или са били в контакт с жители на Северна Германия. Междувременно стана ясно, че разпространението на смъртоносната бактерия може би е започнало от ресторант в градчето Любек в Северна Германия. Такива данни е дал пред вестник „Любекер нахрихтен” министърът за защита на потребителите в провинция Шлезвиг-Холщайн. Заведението вече е било посетено от представители на института „Роберт Кох”, но засега резултатите не са известни. Вчера Пекинският институт за генома, който получи проби от Германия, обяви, че щамът в основата на епидемията е нов, силно токсичен и се е появил от сливането на един много агресивен щам O104, вече срещан в Южна Корея с щам 55989, наличен в Централноафриканската република, припомня в. „Фигаро“. Междувременно властите в САЩ обявиха, че въвеждат контрол над внасяните от Германия и Испания домати, краставици и марули, предаде АФП. Засега източникът на заразата си остава мистерия. Докато не се изясни този въпрос, Русия и Ливан забраниха вноса на еврозеленчуци.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *