Опасните язовири са оставени да се рушат

Опасните язовири са оставени да се рушат и през последните три години никой не си е мръднал пръста, за да контролира и санкционира собствениците им. Решението на предишното правителство на Бойко Борисов за водоемите да отговаря Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е на практика неизпълнимо.

Решението на предишното правителство на Бойко Борисов за водоемите да отговаря Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е на практика неизпълнимо. Стената на язовир „Бели Искър“ е напукана и съоръжението застрашава София. Въпреки това никой не взема мерки за укрепването й, а институциите си прехвърлят отговорността. Това става ясно от писмо на прокуратурата до премиера, която прави поредна проверка и констатира бездействие, но досега не е образувала нито едно разследване.

Общо 205 са опасните язовири в страната, установява още прокурорската проверка. За тях има „най-висока степен на неизправност и същевременно опасност за населението“. Бройката не се е променила от февруари, когато от административната прокуратура дадоха специална пресконференция. И тогава бе заявено, че институциите бездействат, а през последните месеци нищо не се е променило. Пасивността на властта е стряскаща на фона на наводненията в последните години, които взеха множество жертви. Една от причините за тях бе именно загърбването на контрола и на правилата за стопанисване на язовирите.

До Бойко Борисов са изпратени две писма – едно от главния прокурор Сотир Цацаров и второ от прокурор Виктор Малинов от Върховната административна прокуратура. И в двете се посочва, че от отговорната за контрола държавна агенция отказват да налагат предвидените в Закона за водите санкции, като например забрана за достъп до язовира и извеждането му от експлоатация. От ДАМТН се оправдават, че законът, по който работят, е несъвършен. В писмото на Цацаров се посочва, че прилагането на мерки спрямо собственици се обезсмисля, тъй като няма срок, в който те са длъжни да изпълнят предписанията на инспекторите. Иначе казано – всеки собственик може да твърди, че ще изпълни предписаното в бъдеще, но никога да не го направи, без страх от наказание. „Издадените предписания не се съблюдават масово, а спазването им не е обвързано със срок. При това положение възможността за санкциониране при неизпълнение е неприложима, макар че е предвидена от законодателя“, пише в писмото на Цацаров.

На вчерашното заседание на Министерския съвет Борисов е разпоредил на ресорните министри да отстранят нередностите. „Имам писмо от главния прокурор във връзка с направените проверки по язовирите в последните години. Резолирал съм го до министрите на екологията, на икономиката, на МРРБ и до кмета на София да се извършат незабавни мерки, да се изпълнят препоръките по възможно най-бързия начин. За „Бели Искър“ е препоръката по принцип“, заявява Борисов.

Според прокуратурата именно „Бели Искър“ е един от впечатляващите примери за дългогодишно бездействие. От години част от стената му е в лошо състояние, но единственото, което се прави, е да се държи ниско ниво на количеството вода. „Сериозността на ситуацията се засилва, понеже се касае за голям язовир в близост и над град София, където са съсредоточени население и материални ресурси“, пише в писмото на прокурор Малинов. В писмото на Цацаров пък се посочва, че отговорността за язовира се прехвърля между регионалното министерство, Столичната община, концесионера „Софийска вода“ и областната управа. „И в резултат до настоящия момент не са реализирани действия за гарантиране безопасността на съоръжението“, се казва в писмото. Комисията за енергийно и водно регулиране от своя страна се е произнесла, че „Софийска вода“ не трябва да се натоварва с разходи за ремонт.

Кметът на София Фандъкова уточни, че яз. „Бели Искър“ е държавна собственост, но се стопанисва от „Софийска вода“ съгласно концесионен договор със Столичната община. Общината е съдружник в „Софийска вода“ с френската „Веолия“ и притежава 22.9% от акциите. По думите на Фандъкова ВиК фирмата като концесионер има ангажимент само по текущата поддръжка на язовира, докато реконструкцията на язовирната стена е капиталов разход, който трябва да бъде извършен от областния управител на Софийска област като собственик.

Фандъкова призна, че проблемът с „Бели Искър“ е стар, като от 3-4 години се работело по въпроса и били изготвени няколко проекта за реконструкция на стената на различни стойности. Изборът на най-подходящия проект е възложен на областния управител на Софийска област. Преди години е правена частична реконструкция и това бил само първият етап от укрепване на съоръжението. Липсата на напредък по ремонта на язовирната стена столичният кмет обясни с различните становища на експертите при избора на проект.

Всъщност до началото на тази година „Бели Искър“ беше с неясна собственост. През 2010 г. е станал собственост на държавата, но 6 години след това нито един областен управител на Софийска област не е издал съответния акт. Едва след неколкократно напомняне от прокуратурата през февруари областният управител е издал акт за публична държавна собственост, информира в.Сега.

МРРБ съобщи, че в „най-кратък срок“ ще бъде подписано споразумение между всички заинтересовани страни за реконструкция на язовирната стена. След това технически експертен съвет, неясно към коя институция, ще определи най-доброто решение, по което да се извършат строително-монтажните работи.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *