Опасности дебнат по границите на ЕС

Кризата в Крим демонстрира, че ЕС е заобиколен от нестабилни съседи, като България е в най-неизгодна позиция. Страните, с които граничим на Запад, и Турция са държави, които според последните анализи на института „Карнеги Юръп” са рискови и носят опасност от дестабилизация в региона, съобщава БНР.

Преди 10 години ЕС състави план за стабилизиране на съседните си региони и превръщането им в приятелски кръг. Днес се вижда, че този план е претърпял провал. Почти няма съседна на европейската общност държава, която да е смятана за стабилна и безрискова.

Според анализа на германският учен Щефан Лене от политическия институт „Карнеги Юръп” обяви в свой анализ, публикуван в Германия днес, че регионът около ЕС става все по-нестабилен. В много неизгодна позиция е България. Тя е заобиколена от нестабилни съседи. Като такива институтът отбелязва Турция, Македония и Сърбия. В близост сме и до райони с висок рисков потенциал – Косово и Сирия.

Донякъде задоволително е положението в Армения, Израел, Мароко и Черна Гора, отбелязва институтът. Другите държави, които влизат в така начерения прителски кръг на ЕС, за съжаление са барутен погреб – такива са Либия, Египет, Сирия, Ливан, Косово и Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *