Опасност от икономическа буря предвещава МВФ

Директорката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард предупреди днес, че растежът на световната икономика е по-бавен от очакваното и че има опасност от икономическа буря, предаде Франс прес.„С една дума – свидетели сме на (световна) икономика, чийто растеж е по-бавен от очакваното“, изтъкна Лагард пред Световната правителствена среща на върха в Дубай с участието на политици и икономисти от цял свят.
Миналия месец МВФ преразгледа към понижение прогнозите си за растежа на световната икономика за тази година с 0,2 процентни пункта до 3,5 на сто в резултат на търговските напрежения, най-вече между САЩ и Китай.
Лагард говори за „четирите облака“ – както ги нарича тя – които витаят над световната икономика, предупреждавайки, че тя може да бъде ударена от буря.
В тази връзка тя цитира търговското напрежение, най-вече между САЩ и Китай, затягането на лихвите по заемите, неяснотите около Брекзит и забавянето на китайската икономика.
Според нея търговското напрежение между Пекин и Вашингтон вече е започнало да се отразява на световната икономика.
„Нямаме никаква представа какво ще излезе от това, но това, което знаем, е че вече започва да има ефект върху търговията, лихвите по заемите и върху пазарите“, заяви Лагард в Дубай.
Тя изтъкна, че затягането на лихвите по кредитите става в момент, когато компаниите и домакинствата са натрупали „много тежки дългове“.
„Когато има прекалено много облаци, необходима е светкавица, за да предизвика буря“, предупреди Лагард, призовавайки правителствата да се подготвят за това и да избягват протекционизма.

Световната правителствена среща на върха започна вчера в  Дубай. В нея вземат участие повече от четири хиляди делегати от 140 страни, региони и международни организации. Климатични промени, иновации, изкуствен интелект, наука и технологии са в центъра на тукашните обсъжданията. Тридневната среща на върха включва 16 форума и 200 панелни сесии, на които ще говорят около 600 души. Целта на тазгодишното седмо издание на срещата е да се подобри животът и благосъстоянието на седемте милиарда души на планетата чрез активен диалог по въпроси като здравеопазването, енергетиката, образованието, хранителната сигурност и технологиите.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *