ОПЕК очаква през 2020 г. петролът да се търгува за $ 70 за барел

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) прогнозира в сряда, че цените на суровината ще се повишат, но добави, че ще през следващите години може да намали производството. Това пише в доклада на ОПЕК, цитиран от „Уолстрийт джърнъл“.

Докладът става публично достояние, след като тази седмица цените на петрола достигнаха най-ниските си нива от 2004 г. на фона на растящото предлагане. В своя годишен доклад World Oil Outlook страните от ОПЕК заявяват, че очакват реалната цена на петролната кошница да стигне до 70 долара за барел през 2020 г. и до 95 долара през 2040 г. при стойности от 30.74 долара за барел този понеделник. Номиналната цена ще превиши 160 долара за барел, а световното търсене на черно злато ще нарасне с 20 процента до 2040 година.

В началото на седмицата петролът от сорт „Брент“ (Brent) се търгуваше за 36.35 долара за барел – най-ниската цена от 5 юли 2004 г.

„Необходимостта от развитието на производството на петрол в по-скъпи региони в дългосрочен план ще тласне цените нагоре“, пише ОПЕК в доклада си. До голяма степен свръхпредлагането в момента се дължи и на добива в САЩ и Канада, отбелязва организацията.

Страните от ОПЕК в момента произвеждат около 30% от световния петрол при дял от 50% през 70-те години на миналия век, отбелязва Би Би Си. Една от причините за този спад е бумът на производство в САЩ. В доклада си организацията отбелязва, че добивът в Северна Америка ще намалее значително през следващата година заради ниските цени на суровината.

Част от стратегията на ОПЕК тази година бе да поддържа високи нива на производство и така да спомогне за резкия спад в цените с надеждата да извади американските производители от играта.

Наред с конкуренцията от Северна Америка, страните от ОПЕК са изправени пред завръщането на пазара на Иран, след като санкциите срещу Техеран бъдат свалени следващата година. Въпреки това в началото на декември ОПЕК реши да запази обема на добиви – около 31.5 милиона барела дневно, независимо, че това създава огромни излишъци. Причината е, че никоя от страните не желае да изгуби пазарен дял и предпочита да губи средства, отколкото да отстъпи и после да се налага да се бори за клиенти. Въпреки това в доклада страните износителки на петрол отбелязват, че може да се наложи да сменят подхода. ОПЕК очакват да намалят доставките до 30.6 милиона барела на ден през 2019 г.

ОПЕК очаква обемът на световната икономика да нарасне над три пъти през идните 25 години и спрямо 2014 г. растежът на световния брутен вътрешен продукт да достигне 244 процента през 2040 година. Организацията прогнозира средногодишен темп на растеж от 3.5 процента, отбелязва БТА.

Сегашният спад в цените на петрола ще повиши търсенето до 97,4 милиона барела дневно към 2020 г. при нива от 92.8 милиона барела тази година, пише още в доклада.

Растежът на търсенето ще настъпи на фона на увеличаването на световното населението 7,2 милиарда души през 2014 г. до 9 милиарда през 2040 година. Според ОПЕК технолигичният бум и нарастването на цените на петрола правят стабилна перспективата за добива в Северна Америка въпреки високите разходи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *