ОПЕК увеличава квотата за добив на нефт

Организацията на държавите-износителки на петрол ОПЕК реши от началото на ноември да увеличи квотите за добив на нефт с 500 000 барела дневно, съобщи пред журналисти министърът на промишлеността и енергетиката на Катар Абдула бен Хамад ал Атия. Той оповести решението, взето на 145-тото редовно заседание на ОПЕК. То стана факт въпреки възраженията на редица държави. Близък до ОПЕК източник заяви, че против промяната на квотите са били Иран, Ирак, Кувейт, Либия, Нигерия и Венецуела, пише БГНЕС.

Анализатори оценяват настоящото повишаване на добива като незначително и го определят като жест на добра воля спрямо потребителите, които са загрижени от увеличаването на цените на петрола на международните пазари. Говорителят на ОПЕК Омар Фарук Ибрахим заяви, че става дума за реално увеличаване на обемите за добив на нефт на базата на обемите досегашно производство. По данни на анализатори при сегашната квота от 25,8 млн. барела в денонощие държавите от ОПЕК, които добиват 40% от петрола в света, произвеждат над 30 млн. барела.

На свой ред генералният секретар на ОПЕК Абдула ал Бадри отбеляза, че настоящото решение до голяма степен е било взето във връзка с кризата на пазара на ипотечни кредити в САЩ, който се отразява на всички икономически сектори, включително енергийния. По думите му при вземането на решението за увеличаване на квотата са изиграли роля и високите цени на нефта. В ОПЕК влизат Алжир, Ангола, Венецуела, Индонезия, Ирак, Иран, Кувейт, Либия, Нигерия, Катар, ОАЕ, и Саудитска Арабия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *